Vätetåg ersätter dieseldrivna tågsätt

2018-09-17 15:58  
Foto: Leonid Andronov / Alamy

Två nya vätedrivna tåg har börjat trafikera en tio mil lång sträcka i nordöstra Tyskland. Enligt tillverkaren Alstom är det världens första vätedrivna tåg i kommersiell trafik.

Vätetågen ska ersätta dieseldrivna tågsätt mellan städerna Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde och Buxtehude, en sträcka som inte är elektrifierad, i syfte att minska koldioxidutsläppen.

– Världens första vätedrivna tåg börjar gå i kommersiell trafik och är redo för serieproduktion, sade tågtillverkaren Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge vid invigningsceremonin i Bremervörde, stationen där tågen ska laddas.

Läs mer: Vätgasen lyfter mot nya höjder

Alstom säger sig ha planer på att leverera ytterligare 14 vätetåg till Niedersachsen fram till 2021. Andra tyska förbundsländer har också uttryckt intresse.

Vätetågen är utrustade med bränsleceller som producerar el genom en kombination av väte och syre, en process som bara ger utsläpp av vatten och ånga. De nya tågen kan gå cirka 100 mil på en tank, ungefär samma sträcka som ett dieseltåg.

Mer om: Tåg Tyskland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt