Vasa får bultar av superstål

2011-03-15 23:00  

Tusentals bultar som håller ihop regalskeppet Vasa byts ut. De nya bultarna är specialgjorda i avancerade stålmaterial från Sandvik.

Vid en kanonport långt uppe på Regalskeppet Vasa står timmermannen Monika Ask i en skylift. Inuti skeppet har konserveringsteknikern Ove Olsen dragit muttern av en gammal bult och knackat på den så skallen lättat någon centimeter på utsidan. Monika tar ett verktyg som närmast påminner om en gigantisk tandläkarborr och drar ut bulten. Med samma verktyg, i själva verket en flera meter lång domkraft, drar hon i den nya bulten.

– Nu är det bara 5 499 kvar.

När Vasa bärgades 1961 så fanns det inte så mycket kvar av de ursprungliga bultarna från 1600-talet. Man satte omedelbart in mer än 5 500 järnbultar av olika längd, samtidigt som man började bespruta skeppet med konserveringsmedlet polyetylenglykol. Men bultarna började rosta, rosten löstes upp i konserveringsmedlet och eftersom man återanvände detta spreds rosten över hela skrovet. Besprutningen var klar efter 17 år. Ytterligare 20 år senare fick Vasa utslag. Sura utfällningar fläckade skeppet.

– Rosten är farlig. Den samverkar med kemiska föroreningar och påskyndar en nerbrytning av trät. Vasa ska hålla i 1 000 år, så hon måste befrias från ny rostkontaminering, säger Marika Hedin, chef på Vasamuseet.

De nya bultarna har konstruerats av Vasamuseets ingenjör Anders Ahlgren. De består av sju eller åtta delar; bultrör, gängstång, åtdragare, konor, packningar och fjädrar. Materialkraven var extrema. Bultarna ska hålla i minst 100 år, vara ickefrätande, säkra, starka och flexibla och dessutom kunna bearbetas.

– Vi prövade med bland annat kolfiber, men fastnade till sist för Sandviks speciallegering, säger Anders Ahlgren.

– Det är en ära för oss att få vara med och rädda riksklenoden. Vi ser det här som en del i vår verksamhet med medicinska implantat säger Peter Gossas, vd på Sandvik Materials Technology.

Exakt hur man gör detta specialstål vill Sandvik inte avslöja, men ingredienserna är 27 procent krom, 7 procent nickel 3-4 procent molybden, 0,3 procent kväve och resten järn. Rör i det här materialet används annars under tuffa förhållanden i olje- och gasindustrin.

– Kravet är att det ska hålla i 100 år, men det skulle inte förvåna mig om de håller i 1000, säger Jan Haraldsson, forskningschef skärande bearbetning på Sandvik Materials Technology.

Vasa får nya bultar, vad får Sandvik ut av det här samarbetet, förutom PR?

– Vi får faktiskt tillgång till en unik provbänk för ett extremt långtidstest av våra grejor. Vi kommer att at ut några bultar med fem års mellanrum och undersöka exakt vad som har hänt med dem, på molekylnivå, säger Jan Haraldsson.

Bultarna på Vasa kommer att bytas ut i en takt av 1000 om året. De nya bultarna väger totalt 11 ton, mot 18 ton för de gamla. Sandvik vill inte uppge någon prislapp för bultarna.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt