Vart tredje hinder saknas på flygkartor

2015-12-28 09:27  
Foto: Mosvold Larsen

Höga hinder i luftrummet, till exempel kraftledningar, vindkraftverk och telefonmaster, är en ren livsfara om de inte är utmärkta. Nu konstaterar en utredning gjord av Statens haverikommission att en tredjedel av alla höga hinder i Sveriges luftrum är felplacerade eller inte ens utmärkta på de kartor som flygtrafiken navigerar efter, rapporterar SVT Nyheter.

För 15 år sedan fanns 200 hinder högre än 100 meter, i dag är den siffran 2 300. Enligt utredningen är 750 hinder felplacerade eller saknas helt, något som är livsfarligt för fordon som flyger på låg höjd, exempelvis ambulanshelikoptrar.

– Det är absolut allvarligt, vi ser det här som en flygsäkerhetsrisk. Man kan inte lita på det kartunderlag som finns, säger Jonas Bäckstrand på Statens Haverikommission, till SVT.

Vem som har det yttersta ansvaret att se till att höga hinder är utmärkta är dock oklart. Haverikommissionen vill därför att regeringen agerar i frågan och vidtar åtgärder.

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt