Världens snabbaste gräsklippare

2014-04-03 10:03  
Piers Ward rattar Honda Mean Mower mot nytt rekord. Foto: Honda

Honda Mean Mower har noterats i Guinness rekordbok som världens i särklass snabbaste gräsklippare.

(Uppdaterad) Rekordkörningen ägde rum den 8 mars i Spanien och snittfarten blev 187,60 km/h, vilket är mer än 45 km/h snabbare än det tidigare rekordet från 2010 och som löd på 141,35 km/h.

Bakom ratten på rekordgräsklipparen satt Piers Ward från BBCs magazin Top Gear, som satt bakom ratten vid den förra rekordkörningen.

I vanlig ordning fanns det regler som fordonet måste följa, som att "se ut" som en gräsklippare och faktiskt kunna klippa gräs. Dessutom måste körningen äga rum i två riktningar inom loppet av en timme, varav medelhastigheten för de båda körningarna är det som räknas.

Nu handlar det inte om gräsklippare ur Hondas standardsortiment, utan om en för ändamålet specialtillverkad maskin. Utgångspunkten var en Honda HF2620 Lawn Tractor, men sedan upphör likheterna med originalet. Som motor användes en enliters mc-motor på 109 hästar.

För gräsklippningen har brittiska Honda, som byggt monsterklipparen, utrustat maskinen med två eldrivna klippaggregat som klipper med stålvajer vid hastigheten 4000 rpm. Maskinen kan utföra gräsklippning i hastigheter upp till 24 km/h, vilket är dubbelt så fort som originalet som monsterklipparen baseras på.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt