Världens längsta tågtunnel invigs

2016-05-30 07:31  
Foto: TT

Två timmar och fyrtio minuter - så snabbt kommer det att gå med tåg mellan Zürich och Milano när världens längsta järnvägstunnel tas i bruk.

På onsdag invigs tunneln i Schweiz med pompa och ståt.

Den 57 kilometer långa tågtunneln under Gotthardmassivet är drygt tre kilometer längre än Seikantunneln i Japan, som hittills haft rekordet. Vid invigningsceremonin deltar 1 100 hedersgäster och 300 journalister från hela världen, rapporterar Neue Zürcher Zeitung.

Idén till projektet föddes redan 1947, då den schweiziske ingenjören Eduard Gruner tillkännagav förslaget att bygga en tunnel under Alperna. Nu har det blivit verklighet.

Tunneln börjar i Erstfeld i kantonen Uri och mynnar ut i Bodio i kantonen Ticino, inte långt från gränsen mot Italien. Den beräknas korta restiden från Zürich Hauptbahnhof en av världens mest trafikerade järnvägsstationer till Milanos centralstation med omkring en timme, till två timmar och fyrtio minuter, skriver nyhetsbyrån AFP.

Gotthardtunneln, som tas i fullt bruk senare i år, har kostat närmare 12 miljarder schweiziska franc att bygga, motsvarande omkring 100 miljarder kronor. När själva genomborrningen av berget var klar i oktober 2010 sade Schweiz dåvarande transportminister Moritz Leuenberger att Gotthard "för alltid (kommer) att vara ett spektakulärt och storslaget monument som alla tunnlar kommer att jämföras med".

Mer om: Tågtrafik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt