Världens längsta buss rullar ut

2012-08-21 15:19  
256 passsagerare rymmer den 30 meter långa Auto Tram Extra Grand Foto: Fraunhofer IVI

Auto Tram Extra Grand är ett mellanting mellan buss och spårvagn. Premiärturen går 22 augusti.

Den tredelade bussen är 30 meter lång och har plats för 256 passagerare. Så långa ekipage är efterfrågade för expresstransporter mellan förorter och stadskärnor fram för allt i Latinamerika och Asien.

Den 22 augusti rullar bussen ut på premiärtur i tyska Dresden, där den utvecklats. Tekniska universitetet i Dresden, Wittur Electric Drive, och ett flertal andra företag liksom ministeriet för utbildning och forskning har medverkat. Tillverkningen har skett vid Göppel Bus i Thüringen.

För styrningen är fyra axlar länkade och styrs av ett elektrohydrauliskt system. Algoritmen för detta system har tagits fram vid Fraunhoferinstitutet IVI och uppges göra manövreringen lika enkel som om man rattar en 12-metersbuss.

Auto Tram Extra Grand ska erbjuda spårvagnens kapacitet på sträckor där det skulle bli för dyrt att anlägga spår. Premiärvisningen kommer att äga rum i närheten av den berömda Semperoperan i Dresden.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt