Varken minkar eller ryssar <br></br>Det var segelskutan Amalia

Det nästan fyra minuter långa ljudet på bandinspelningen från ubåtsjakten i Hårsfjärden den 12 oktober 1982 var troligen charterskutan Amalia. Det visar den tekniska analys som publiceras i dag.

- Absolut säker är jag inte, men mycket talar för att det är taxibåten som hörs på det så kallade 3:47-bandet, säger Erland Sangfelt överingenjör på försvarets forskningsinstitut FOI till Ny Teknik.

Han och kollegan Gunnar Sundin har på Försvarsmaktens uppdrag undersökt om det inspelade ljudet från 1982 kom från en ubåt eller ett ytfartyg.

Slutsatsen är att det troligen var charterbåten Amalia – som befann sig i området samma dag – som är källa till propellerljudet, skriver FOI i sin rapport.

FOI konstaterar flera likheter mellan Amalia och det inspelade ljudet:

1. Amalia har 3 propellerblad med hack i bladspetsarna.

2. Amalias motortändfrekvens är det samma på inspelningen.

3. Amalias varvtal och propellerljud liknar det på den så kallade 3:47-inspelningen.

Amalias skeppare kände igen ljudet
Uppdraget att granska den knappt fyra minuter långa ljudinspelningen från oktober 1982 gavs av försvarets marintaktiska stab i januari i år.

Vid den tidpunkten hölls ett seminarium på Försvarshögskolan om de 26 år gamla händelserna.

Erland Sangfelt, överingenjör vid institutionen för undervattensforskning, fick då klart för sig att taxibåten Amalias motortändfrekvens var densamma som på inspelningen.

– Skepparen på Amalia tog kontakt med mig strax därefter. Han tyckte att inspelningsljudet var väldigt likt hans egen båts, säger Erland Sangfelt.

Inspelningsljudet lades ut på försvarets egen hemsida i höstas och det var där skepparen hört det.

Det finns fortfarande oklarheter
Förutom likheten i frekvens, talar ett skadat propellerblad, likheten i varvtal och propellerljud för att det är Amalia som hörs på försvarets inspelning.

– Det som återstår att förklara är det assymetriska sidband som finns på bandet, säger Erland Sangfelt.

Sådana ljud uppkommer i teorin bara i samband med farkoster under ytan och de sågs som ett av bevisen för att det verkligen var en ubåt som spelades in på Hårsfjärden.

För att bevisa att även detta ljud i stället kommer från taxibåten, krävs mer undersökningar.

– Vi måste spela in ljuden från taxibåten under samma väderförhållanden. Det ska vara bleke och lite dyning, som då i oktober 1982. Kanske skulle vi då få ytterligare ett bevis, säger Erland Sangfelt till Ny Teknik.

DN: - Det var vår båt!

Dagens Nyheter skriver på nyhetsplats att tidningen hade hyrt Amalia för att följa utbåtsjakten i Hårsfjärden i oktober 1982.

"Det utbåtsljud som militären spelade in under ubåtsjakten var med största sannolikhet ett svenskt segelfartyg med Dagens Nyheter ombord. Båten passerade området vid Mälsten i Stockholms södra skärgård", skriver DN.

Lars Anders Karlberg

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt