Varför blev det 60 Gripen, Karin Enström?

2013-01-18 13:45  
Karin Enström Foto: Regeringskansliet

Fem frågor till försvarsminister Karin Enström efter regeringens beslut att köpa 60 nya Jas 39 Gripen i veckan.

I augusti beslutade regeringen föreslå ett köp av 40 -60 Gripen E. Nu har ni tagit beslut om 60 plan. Hur har ni räknat fram till antalet?

Antalet flygplan motsvarar det operativa behov som Försvarsmakten angivit i sina underlag till regeringen.

Varifrån kom siffran 40 plan?

Innan jul godkände riksdagen att regeringen fick beställa 40-60 plan och regeringen har nu valt att besluta om det högre antalet, dvs 60 plan.

Är svenska statens köpeavtal med Saab AB nu klart/signerat?

Vad gäller själva avtalet mellan industrin och FMV ber jag att få hänvisa till FMV.

Blir de svenska planen dyrare än de schweiziska? Ekot uppger att de 60 nya planen kostar cirka 30 miljarder kronor  i anskaffning,  och medräknat underhåll samt drift cirka 90 miljarder under en 30 årig period. Stämmer uppgifterna?  Schweizarna  får betala 22 miljarder kronor för 22 plan – om landets parlament säger ja. 

Kostnaden är inte offentlig av kommersiella hänsyn. Det vi har sagt är att den beräknade kostnaden för utveckling, produktion och vidmakthållande av hela Gripensystemet fram till 2042 uppgår till drygt 90 miljarder kronor.

ÖB rekommenderar köp av 60-80 plan. När ni nu har bestämt er för ÖBs minimigräns – måste då andra delar av luftförsvaret stärkas? Vilken förmåga skulle ersätta 20 nya Jas-plan i luften?

I december godkände riksdagen att regeringen fick beställa 40-60 plan och regeringen har nu valt att besluta om det högre antalet dvs 60 plan. Antalet motsvarar det operativa behov som Försvarsmakten angivit i sina underlag till regeringen. Regeringen fattade strax innan jul beslut om att Försvarsmakten ska få anskaffa ett nytt luftvärnsrobotsystem – RB 98. Med anskaffningen får vi ett modernt, kvalificerat luftvärnsrobotsystem.

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt