Vår elbilsturné testar laddningen i praktiken

2014-04-16 05:30  
Charlotta von Schultz

Hur lång tid tar det att köra elbil mellan landets två största städer? Är det ens möjligt? Ny Teknik testar.

Det ska sägas direkt. Att köra elbil från Stockholm till Göteborg är inget att rekommendera. Få elbils­ägare skulle ens komma på tanken. En elbil köper man för kortare resor nära hemmet, kanske som familjens andrabil.

Men med fler snabbladdare skulle även lite längre dagsutflykter vara fullt möjliga.

Bor man i ­Jönköping borde det inte vara en ­utopi att luncha med mormor i Borås och sedan ta sig nio mil hem igen. Men funkar det i dag?

Nästa vecka ger sig Ny Teknik ut på en elbilsturné för att testa laddinfrastrukturen mellan Stock­holm och Göteborg. Hade vi kört en Tesla Model S med en räckvidd på 50 mil hade det inte varit någon stor utmaning. Vi har i stället valt den mest sålda rena elbilen: en Nissan Leaf. Den klarar runt 15 mil – enligt tester med den standardiserade europeiska körcykeln. På motorväg rullar den inte mycket mer än tio mil, berättar uthyraren Move About. Och även det kräver snål körning. Max 90 km i timmen, klimatanläggningen avslagen och körläge ”eco”. Det gäller att snåla på elen.

Många laddstopp längs vägen ska det bli. Planen är att stanna dels vid publika laddstationer, dels hos företag och forskare som har spännande projekt inom eldrift och som kan bjuda på en slurk el under besöket.

Planeringen är ett litet projekt i sig. På sajten uppladdning.nu är det lätt att hitta laddstationer längs sträckan, främst normalladdare. Men en är trasig, nästa kräver nyckel som ska hämtas på dagtid, någon står i garage som låses på kvällen. Det tar några telefonsamtal för att reda ut allt, och planen känns fortfarande lite svajig.

Målet är att klara resan på tre dagar. Optimistiskt, enligt uthyraren. Hur det går? Följ resan på nyteknik.se och i nästa tidning den 30 april.

Charlotta von Schultz

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt