Vapenexporten åker berg- och dalbana

2015-02-24 13:16  

Färre vapensystem exporterades från Sverige 2014 jämfört med 2013. Värdet minskade med 33 procent. Men 2015 kan det öka igen.

År 2013 uppgick den svenska krigsmaterielexporten till 11, 9 miljarder kronor. Men i fjol, under 2014 sjönk den till 8 miljarder kronor.

- Orsaken är egentligen att flera stora svenska slutleveranser skedde under 2014, säger Christer Ahlström, generaldirektör på ISP, Inspektionen för strategiska produkter.

De fem länder som Sverige exporterade mest till det året var USA (1,4 miljarder kr), Norge (1, 3 miljarder kr), Thailand (532 miljoner kr), Storbritannien (527 miljoner kr) och Indien (468 miljoner kr).

Större delen av den svenska vapenexporten till Mellanöstern gick till Saudiarabien (338 miljoner kr). Också till Förenade Arabemiraten såldes krigsmateriel (41 miljoner kr). Smärre leveranser skedde även till Bahrain, Omar och Quatar.

Ifråga om Nordafrika skedde endast leveranser av marina ledningssystem och maskeringssystem till Algeriet för 192 miljoner kronor.

Värdet av vapenexporten har de senaste åren åkt berg- och dalbana upp och ned. Under 2015 kan det öka igen.

På ISP sitter man nämligen i vår och granskar Saabs avtal med Brasilien om export av stridsflygplanet Gripen i 36 exemplar. Det samlade värdet av försäljningen motsvarar 39 miljarder kronor. Det landar dock i exportstatistiken fördelat på flera år framöver. Men redan 2015 kan delar av affären komma att påverka värdet på den svenska vapenexporten:

- Jag skulle bli mycket förvånad om inte värdet på den svenska exporten steg igen 2015, säger Christer Ahlström med tydlig hänvisning till Brasilienaffären.

Han konstaterar också att även om det samlade ordervärdet sjönk i fjol, så minskar inte antalet exportansökningar hos ISP i motsvarande grad.

I vår ska också den parlamentariska Krigsmaterielexportöversynskommittén, Kex, lämna över sitt betänkande om hur exporten av svenska vapensystem till diktaturer och odemokratiska regimer ska stramas åt. Den lämnas den 15 april.

- Det kan dock dröja en tid, innan vi har en ny lagstiftning att arbeta med, kanske bortåt ett år, säger Christer Ahlström, ISP.

 


Följ Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Vapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt