Vägtull för hela Europa

2014-05-23 10:33  
Sitraffic Sensus klarar alla vägtullsystem i Europa. Foto: Siemens

Sitraffic Sensus heter ett system som hanterar samtliga vägtullar i Europa för fordon som ofta kör gränsöverskridande.

Det är Siemens som har tagit fram ett system för vägtullsregistreringar både med hjälp av satellitdata och mikrovågskommunikation. Systemet täcker alla de tolv olika vägtullssystem som för närvarande är i bruk i Europa.

Enheten som finns i fordonet har möjlighet att använda data från de olika satellitpositionssystemen GPS, Glonass och Galileo. Enheten svarar mot kraven i standarden European Electronic Toll Services EETS.

Vägtullsystemet använder en enhet i fordonet för att bestämma dess position på den väg där vägtull tas ut. Hur stor avgift som ska betalas meddelas till en centraldator vi mobiltelefonnätet. Fordonets position bestäms av satellitpositionering eller via mikrovågssignaler mellan fordonet och mottagarenheter som sitter i exempelvis broar.

Speciellt för långtradare som kör i interkontinental trafik i Europa kan systemet förenkla så att man slipper ha tolv olika ombordenheter för de olika tullsystemen.

Uppdateringar av programvara liksom ändrade regler för vägtullservicen sker via mobilnät till ombordenheten.

Prov med systemet som gjorts i Wien visar att en kombination av data från GPS och Glonass ger betydligt mer exakta positionsdata än om endast GPS används. Från nästa år kommer även positionsdata från Galileo att kunna användas.

Håkan Abrahamson

Mer om: Vägtull

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt