Väcker slumrande robot på havsbotten

2013-01-25 14:19  

USA vill lägga ut ett stort antal robotar på havsbotten runt om i världen för att kunna väcka dem och aktivera för insatser när det behövs.

Den amerikanska militära forskningsorganisationen Darpa gör på fredagen ett upprop till industrin att komma in med användbara idéer kring robotar som placera på havsbotten, där de ligger slumrande i väntan på order om insats.

Darpa kallar projektet Upward Falling Payloads. Grundidén är att obemannade farkoster ska användas för operationer runt om i världen, men eftersom avståndet till insatsplatsen kan vara stort från USA, tänker man sig att placera sådana farkoster i viloläge på havsbotten på utvalda ställen.

Darpa påpekar att över hälften av oceanernas botten är djupare än 4 km. På dessa djup är det billigt och lätt att gömma robotar. Man påpekar att projektet inte i första hand är ett vapenprogram. Robotarna kan utrustas med användbar teknik för spaning, störning, kommunikation, räddningsinsatser. Ett exempel skulle kunna vara små obemannade flygplan som förvaras i en undervattenskapsel. Dessa flyter upp till utan varefter planen ger sig iväg ut på spaningsuppdrag.

Även vattenburna spaningsfarkoster välkomnas i programmet.

Darpa söker därför samarbeten industri och forskningsorganisationer inom tre huvudområden: Kommunikation, djuphavsfarkoster och teknik som kan användas när den släppts iväg från sitt vilotillstånd.

Sådan kunskap hoppas man finna hos telekom och oljeindustri med erfarenhet av djuphavsoperationer, liksom hos forskningsorgan med kunskap om signalkommunikation till stora djup. Man behöver särskilt få tillgång till kunskap om hur det stora trycket på dessa djup ska hanteras. Kunskap om obemannade plattformar, sensorer, informationshantering, elektronisk krigföring, anti-ubåtskrigföring och liknande väntas kunna bli användbar i projektet.

Projektet inleds mot bakgrund av de allt högre kostnaderna för att ha USAs flotta stationerad och insatsberedd på olika håll i världen. Framstegen inom autonoma plattformar de senaste åren bör kunna erbjuda alternativ, anser Darpa.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt