Utseendet viktigt i Londons taxikrig

2015-06-16 15:17  

Hur lik en Londontaxi kan en Londontaxi vara? Utseendet är viktigt hävdar en taxitillverkare, som tar en konkurrent till domstol för plagiat.

Det är Geelyägda London Taxi Company, tillverkare av dagens klassiska London Cab, som tycker att utmanaren Metrocab som kommer nästa år i snål hybridversion är för lik den TX4 som London Taxi Company tillverkar.

Båda företagens bilar har klara drag av den tidigare storfavoriten bland Londons taxiförare, Austin FX4, som kom i slutet av 1950-talet och tillverkades fram till 1997.

Till nyhetsbyrån Bloomberg säger en advokat som företräder London Taxi Company att det handlar om utseendet. Om bilarna är för lika varandra kan både förare och kunder bli förvirrade.

Metrocab har tagits fram av konstruktionsfirman Frazer-Nash och ska tillverkas i Coventry av kanadensiska Multimatics. Den klassiska karossen drivs av två elmotorer på 50 kW vardera och ett batteri med kapaciteten 12,2 kWh. För laddning finns en 1-liters bensinmotor som driver en generator när batterinivån blir för låg.

Även London Taxi Company planerar en ny snålare modell som ska vara klar 2017. Londons borgmästare Boris Johnson vill senast 2018 se nya taxibilar med låga utsläpp för att få bukt med dieselavgaserna i staden, där taxibilarna anses vara en betydande källa.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hybridbil Geely

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt