Fordon

Utredningen om MH17: Vi har inspelade samtal

Delar av flygplanet som satts samman igen av utredningen om nedskjutningen över östra Ukraina i juli 2014. Foto: Peter Dejong/AP/TT

Utredningen om nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17 över Ukraina säger sig ha tillgång till inspelade telefonsamtal mellan höga ryska befattningshavare och personer som åtalats för händelsen. Men ännu en gång ifrågasätter Ryssland utredningens uttalanden.

Publicerad

Malaysia Airlines-planet, på väg från Amsterdam i Nederländerna till Kuala Lumpur i Malaysia, kraschade i östra Ukraina den 17 juli 2014. Alla 298 personer ombord dödades – varav 196 var från Nederländerna, 38 från Australien och övriga från 15 olika länder.

Internationella utredare har slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot, som förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från territorium som kontrollerades av proryska separatister i den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk (DPR).

I juni klargjorde utredningen att tre ryska och en ukrainsk medborgare ställs inför rätta i en rättegång som startar i Nederländerna i mars nästa år.

"Mycket närmare"

De åtalade har satts upp på nationella och internationella listor med namn på efterlysta men det är högst osannolikt att de kommer att närvara vid rättegången.

Den omfattande brottsutredningen har gjorts av nederländska åklagare med stöd av kolleger från Australien, Belgien, Malaysia och Ukraina. Ryssland och separatisterna har förnekat all inblandning och har helt avfärdat utredningen.

Nu uppger utredarna att de ska lämna en inlaga till domstolen som baseras på "inspelade telefonsamtal mellan ledarna i DPR och högt uppsatta ryska tjänstemän".

– Banden mellan ryska tjänstemän och DPR-ledare verkar ha varit mycket närmare (än vad som först förmodats), säger Andy Kraag, chef för nederländska kriminalpolisen, i ett videouttalande.

Telefoner från FSB

Enligt utredningen användes särskilt skyddad kommunikation med telefoner som "tycks ha tillhandahållits av den ryska underrättelsetjänsten FSB" i kontakterna mellan de ryska företrädarna och separatisterna.

David Nelson, utredare på den federala australiska polisen, säger att utredningen om nedskjutningen har tillgång till inspelade samtal om administrativa, finansiella och militära frågor mellan de ryska företrädarna och separatisterna.

Men återigen ifrågasätter Ryssland utredningen. Det finns ingenting som fastslår äktheten i några inspelade samtal som utredningen uppger sig ha, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova.

Vid en pressträff i Moskva hänvisar hon till mängden falska nyheter i världen och säger att äktheten i eventuella sådana inspelningar först måste fastslås.

Fakta: Flight MH17

Flygplanet, en Boeing 777 på väg från Amsterdam i Nederländerna till Kuala Lumpur i Malaysia, exploderade över rebellkontrollerat område i Ukraina i juli 2014 efter att ha träffats av en luftvärnsrobot. Samtliga 298 passagerare, som kom från totalt 17 länder, omkom. Majoriteten av offren var nederländska medborgare.

Ukrainas dåvarande president Petro Porosjenko kallade kraschen för ett "terrordåd". Proryska rebeller hävdade att planet skjutits ner av ukrainsk militär, och Rysslands president Vladimir Putin lade skulden på Ukraina.

USA:s dåvarande president Barack Obama sade efter olyckan att separatister inte hade kunnat skjuta ner planet utan hjälp från Ryssland. FN:s säkerhetsråd fördömde olyckan och krävde tillgång till olycksplatsen.

I juli 2015 lade Ryssland in sitt veto mot ett resolutionsförslag som ville inrätta en FN-stödd domstol för att granska nedskjutningen.

Utredningen har slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot av typen 9M38 som kan knytas till ett ryskt militärförband – det 53:e luftvärnsförbandet, baserat i ryska Kursk.

Australien och Nederländerna sade 2018, efter att uppgifterna om roboten offentliggjorts, att de håller Ryssland ansvarigt för händelsen.

Ryssland förnekar all inblandning i nedskjutningen.