Utredning av kryssningsfartygets motorstopp inleds

2019-03-25 08:23  
Foto: Svein Ove Ekornesvåg

En utredning av det kryssningsfartyg som råkade i sjönöd vid Norges kust i helgen inleds i dag.

Polisen ska ta ställning till om motorhaveriet ska utredas som ett brottsmål.

Förhoppningen är att utredningen ska visa hur det kom sig att fartyget Viking Sky drabbades av motorstopp i lördags. Både polis och myndigheten Sjøfartsdirektoratet har bett att få komma ombord på fartyget, som kom in till hamn under söndagen. Hittills har polisen inte varit i kontakt med varken rederiet, bolaget, besättningen eller passagerare.

– Vi har ägnat helgen åt räddningsarbete och all vår energi har gått till det. Vad vi gör sedan tar vi ställning till under måndagen, säger polismästare Ingar Olav Bøen i Møre och Romsdal polisdistrikt.

1 373 personer fanns ombord när Viking Sky hamnade i sjönöd vid 14-tiden i lördags. Runt 470 passagerare lyftes ombord på helikoptrar i en stor räddningsaktion.

100 meter från att grundstöta

27 människor har behandlats på sjukhus i städerna Molde och Kristiansund efter händelsen. Tillståndet för en person beskrivs som allvarligt.

Statens haverikommission uppger för VG att den vill utreda händelsen.

– Bakgrunden till att vi har valt att undersöka detta är med utgångspunkt i sjölagen. Vi anser att det var hög risk för passagerarna ombord på fartyget, säger Dag Liseth vid haverikommissionen.

– Vi kommer att samla in information från vittnen, besättning, elektronisk information och försöka etablera ett händelseförlopp. Då kan vi se vad vi bör utreda vidare.

Fartyget fick stora motorproblem i dåligt väder i området i lördags och fartyget var 1,5 kilometer från farligt grunt vatten. Vid en tidpunkt var det bara 100 meter från att grundstöta.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt