Utredare: Tesla i dödsolycka var inte förarlös

2021-10-22 07:11  
Elbilstillverkaren Tesla har fått mycket uppmärksamhet för utvecklingen av självkörande teknik. Arkivbild. Foto: Christophe Ena/AP/TT

En Teslabil som var inblandad i en uppmärksammad dödsolycka i Texas i april var inte förarlös när den krockade med ett träd och fattade eld, enligt nationella trafiksäkerhetsmyndigheten NTSB:s preliminära rapport om händelsen.

Utredarnas slutsats att "både förar- och passagerarsätet var upptagna vid olyckstillfället" strider därmed mot polisens inledande teori om att ingen av de två personerna som omkom satt i förarsätet.

NTSB:s utredare konstaterar dessutom att bilen, en Tesla Model S, färdades i drygt 100 kilometer i timmen under de fem sekunder som föregick olyckan. Trafiksäkerhetsmyndigheten understryker att utredningen inte är klar, och att enstaka delar av den preliminära rapporten inte ska ligga till grund för slutsatser om olycksorsaken.

Läs mer: Tesla flyttar huvudkontoret – från Silicon Valley till Texas

Polisens uttalande direkt efter olyckan ledde till krav på att granska Teslas självkörande teknik. Teslas vd Elon Musk dementerade tidigt att bilens autopilotsystem låg bakom olyckan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt