Utredare: MH17 sköts ned av rysk robot

2018-05-24 15:51  
Arkivbild på vraket efter det störtade Malaysia Airlines flight MH17 i Ukraina, 17 juli 2014. Foto: TT / AP Photo / Dmitry Lovetsky

Den robot som användes för att skjuta ned Malaysia Airlines flight MH17 över västra Ukraina 2014 kan knytas till ett ryskt militärförband. Det slår internationella utredare nu fast för första gången.

(Artikeln har uppdaterats)

Kommissionen har kommit till slutsatsen att roboten kom från det 53:e luftvärnsförbandet, baserat i ryska Kursk, uppger den nederländske utredningsledaren Wilbert Paulissen.

– Den 53:e brigaden är en del av de ryska väpnade styrkorna, konstaterar han vid en presskonferens.

Flygplanet, en Boeing 777 på väg från Amsterdam mot Kuala Lumpur, exploderade över rebellkontrollerat område i Ukraina i juli 2014. Samtliga 298 passagerare, som kom från totalt 17 länder, omkom.

Utredarna har tidigare kommit fram till att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot av typen 9M38 ska ha förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från territorium som hölls av pro-ryska rebeller i landet. De har dock inte pekat ut någon ansvarig för att ha avfyrat roboten.

Kartlagd vägen

Nu har man kartlagt robotens väg in i Ukraina från Kursk med hjälp av videor och foton. En stor konvoj bestående av runt 50 fordon, däribland sex robotsystem av typen BUK-TELAR, lämnade basen i Kursk den 23 juni 2014, enligt utredarna.

Det robotsystem som användes för att skjuta ned MH17 kan sedan ses på flera videor från den 17 och 18 juli i östra Ukraina.

Ukrainas president Petro Porosjenko säger att han förväntar sig att åklagare i Nederländerna inom kort kommer kunna åtala de personer som legat bakom nedskjutningen.

Två huvudmisstänkta

Ryssland har hela tiden nekat till all inbladning i händelsen, och i stället pekat ut Ukraina som ansvarigt.

Utredarna har fokuserat på ett 100-tal personer som misstänkts ha spelat en "aktiv roll" i händelsen, men har inte gått ut med namn på någon. Man har nu reducerat antalet misstänkta till "flera dussin" – och kunnat identifiera två personer, som benämns med kodnamnen Orion och Delfin, som huvudmisstänkta efter att ha fått tag på avlyssnade samtal från före och efter nedskjutningen.

Utredningen uppges nu vara inne i sitt slutskede, även om man ännu inte är redo att väcka åtal, säger utredningschefen Fred Westerbeke under presskonferensen.

En eventuell rättegång kommer att hållas i Holland.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt