Utredare: Förbered för självkörande fordon – nu

2016-10-10 09:14  
Självkörande personbilar kan vara viktig väg mot fossiloberoende fordonsflotta. Foto: Volvo

Självkörande personbilar, godstrafik och arbetsfordon kan bli en viktig väg mot fossiloberoende fordonsflotta, skriver utredare på DN Debatt.

Arbetet med att införa självkörande fordon i Sverige borde handla om mycket mer än de försök med autonoma personbilar som pågår – här finns potential för godtransporter, distribution, arbetsfordon, buss och taxi med olika typer av fossiloberoende fordon. "Det är hög tid att börja agera" skriver Jonas Bjelfvenstam på DN Debatt på måndagen.

Han är regeringens särskilda utredare av "Självkörande fordon på väg" och generaldirektör för VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. I debattartikeln efterlyser han insatser från stat och kommuner att förbereda vägtrafiknät där självkörande fordon kan bli aktuella.

Läs mer:

Läs mer: Kampen om bilarnas data

"Står vi passiva, räddhågsna och låter marknaden ensam forma utvecklingen finns en risk att vi landar i ännu fler bilar och andra klent utnyttjade fordon på en infrastruktur som på sina håll redan nått sitt kapacitetstak.” skriver han och pekar ut fyra områden:

- Statlig infrastrukturplanering kan peka ut vägavsnitt lämpliga för självkörande fordon.

- Kommuner bör i sin stadsplanering resonera om hur en automatiserad fordonsflotta kan påverka stadsrummet.

- En planerad östlig vägförbindelse i Stockholm bör utformas enbart för autonoma och fossilfria fordon.

- Utrymme på digitala frekvenser.

Jonas Bjelfvenstams rapport ska redovisas i november nästa år. I debattartikeln uppmanar han till att inte vänta in den för att börja agera: "Det finns mycket som går att göra utan hinder av pågående utredningsarbete."

Anna Orring

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt