Utländska brandplan skickas hem

2014-08-11 08:47  

Sala (TT). Läget i skogsbrandsområdet i Västmanland har förbättrats. De fyra inlånade planen från Frankrike och Italien och helikoptrar från Norge avslutar arbetet och skickas hem. Men ännu är branden inte under kontroll.

Under dagen har insatserna främst inriktats på de nordvästra delarna av brandområdet, och fokus har legat på att släcka glödbränderna.

– Det har gått bra, vi är inne i ett läge när vi bedömer att branden är stabilt inringad, säger räddningsledaren Lars-Göran Uddholm.

Branden är dock fortfarande inte under kontroll. Småbränder flammar fortfarande upp, men de är färre än tidigare, och kommer i fortsättningen att bekämpas av markpersonal och övriga helikoptrar när de utländska planen nu avslutat sina insatser.

– De stora planen har man för att släcka öppna lågor. Nu har vi inte den sortens öppna lågor som man inte kan hantera med helikopter och vattenbombning från dem, säger Maja Geffen vid krisledningen i Ramnäs.

Fortfarande finns tolv helikoptrar kvar som kan vattenbomba.

Nu ligger fokus på att röja träd som fallit över vägar, och ta bort träd som riskerar att göra det. Dessutom försöker man säkra de hus som fortfarande är inom det avspärrade området.

Arbetet med att förstärka begränsningslinjerna fortsätter också i ett försök att skapa en "säker zon", vilket är tidsödande.

– Man kan säga att vi ska bygga ett vattenfyllt dike som är 25-50 meter brett och fem mil långt, säger Lars-Göran Uddholm.

Krisledningen ser ingen risk att tvingas evakuera dem som fick återvända till sina hem i fredags.

– Men det finns ingen information om att släppa evakueringar heller, säger Madeleine André, pressinformatör på krisledningscentralen i Ramnäs.

Området är, trots ett mer stabilt läge, fortfarande farligt.

– Träd faller och det finns glödgropar som man kan trampa ner i, säger hon.

Styrkeledaren Fredrik Rylander vände tillsammans med fem brandmän på eftermiddagen hem till Finspång efter ett dygns arbete vid skogsbranden.

– Man kan beskriva det som att vissa delar är som ett månlandskap. Det är knappt någon jord kvar. Det är bara spruckna klippor.

Han överraskades över brandområdets storlek.

– Det är lite som att komma in i en krigszon, med ett avspärrat samhälle och passerande genom vägspärrar.

Vid en presskonferens tidigare i dag tillbakavisade Anders Ternström vid polisen i Västmanland uppgifter om att bostäder i evakuerade områden skulle ha plundrats.

– Vi har fått in tre anmälningar om bostadsinbrott i Norbergs kommun under den här perioden, och inbrotten har skett i områden som inte varit avspärrade.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt