Fordon

Utflippat på Tokyomässan

Toyotas Fun Vii kan byta färg och mönster med hjälp av mobilen.
Suzukis Q-concept är bara 2,5 meter lång.

Det är på bilmässan i Tokyo som de japanska biltillverkarna släpper ut sina teknikspäckade framtidsvisioner: Daihatsus skokartong med inbyggd storbilds-tv, Suzukis Q-bil och till och med Toyotas Fun Vii, som är mer dator än bil.

Publicerad

Daihatsus FC Sho Case är en minivan som drivs med Daihatsus egen bränslecellsteknik. Den sägs använda flytande bränsle och inte innehålla några sällsynta metaller som platina. På utsidan ser den ut som en förvuxen skokartong, som har designats till att likna en smart mobil. Inuti har den två stolsrader som helt kan fällas in ?i golvet. Ena sidan på bilen kan fällas upp med måsvingeteknik och hela ekipaget förvandlas till en scen med inbyggd storbilds-tv. ”Kan användas till att sälja vadsomhelst på gatan”, säger Daihatsu.

En släkting vad gäller måsvingedörrar är Suzukis lilla Q-Concept. Där upphör dock de yttre likheterna, för Suzukin ser verkligen ut som ett Q. Det är en 2,5 meter lång tvåsitsig liten allbil, eller möjligen inbyggd fyrhjulig motorcykel, som kan förvandlas från ”vanlig” bil till ensitsig med stort bagageutrymme, eller med plats för två barnstolar i bak. Videokameror i stället för backspeglar, docka för smart mobil i ratten, passar för ärenden upp till en mil. Idealisk för överåriga bikers, som har fått tvåhjulingsförbud av barnbarnen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här