Utbyggt Heathrow vann flygplatskamp

2015-07-01 10:51  
En tredje startbana på Heathrow blev det vinnande föslaget för Londons framtida storflygplats. Foto: Heathrow Media Centre

En tredje startbana på Heathrow blev det vinnande förslaget i en infekterad kamp om Londons framtida storflygplats.

Den flera år långa kampen om var Londons framtida storflygplats ska placeras har nu lett till att den tillsatta Flygplatskommissionen under ledning av Sir Howard Davies lagt fram sitt förslag.

Detta innebär att en tredje startbana byggs, på bekostnad av 800 hem som måste rivas, men som på sikt kommer att bidra till ekonomisk tillväxt och upp mot 70000 jobb år 2050.

En av de hårdaste kritikerna mot den utbyggda Heathrow är Londons färgstarke borgmästare Boris Johnson, som säger att en tredje startbana på Heathrow inte kommer att byggas.

Han har i stället föreslagit en helt ny storflygplats vid floden Themsens mynning. Ett annat alternativ har varit en utbyggnad av flygplatsen Gatwick, men enligt utredningen skulle den lösningen inte kunna erbjuda samma långfärdsförbindelser till jordens alla hörn som Heathrow har gjort sig känt för.

Med den nu föreslagna lösningen kommer ytterligare 40 destinationsorter att nås från Storbritannien.

Mycket av kritiken mot ett utbyggt Heathrow har handlat om miljöfrågor. Kommissionen räknar dock med att flygplan i framtiden blir allt tystare, och att regler för nattrafik måste sättas upp, samt att medel ska avsättas för bättre isolering av bostäderna runt flygplatsen.

Premiärminister David Cameron har tidigare gjort sig känd som en motståndare till ett utbyggt Heathrow, men regeringen har redan tidigare sagt att den tänker stödja det förslag som Kommissionen lägger fram.

Håkan Abrahamson

Mer om: Flygplats London

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt