USA:s nya kapsel Starliner på testtur till ISS

2019-12-17 08:07  

Nu är det dags för Boeing att flyga sin astronautkapsel till Internationella rymdstationen (ISS). Veckans testflygning ska bidra till att USA nästa år kan återuppta sina persontransporter till ISS.

Enligt planen ska Boeings Starliner lyfta på fredag, och svenskamerikanska Jessica Meir och hennes kollegor ta emot kapseln uppe vid ISS på lördag, skriver USA:s rymdstyrelse Nasa.

Eftersom det är en provflygning är kapseln tom – eller kanske med en docka ombord, som när rivalen Space X gjorde motsvarande test i mars i år, då dockan Ripley sändes upp till rymdstationen.

Hinna först

Både Boeing och Space X har kontrakt med Nasa om att inleda nya persontransporter till ISS. USA är månt om att få fart på dem i egen regi igen, i stället för att sedan rymdfärjorna pensionerades vara beroende av ryska Sojuz-raketer.

Läs mer: Nasas rymdsond avslöjar nya detaljer om solen

De två företagen är nu inbegripna i en prestigekapplöpning för att hinna först.

Den flygtur som Space X genomförde i mars och Boeing ska göra denna vecka kallas demo-1. Nästa steg, demo-2, är en testflygning upp till ISS med människor ombord.

Jessica Meir ska hem

I Space X-fallet är det klart att det blir astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken som åker med kapseln Crew Dragon i demo-2. Några tester återstår, men enligt vd Elon Musk hoppas man kunna göra den turen redan strax efter årsskiftet.

Läs mer: Spacex första Starship-prototyp har gått i bitar

Planerna har dock på grund av säkerhetshänsyn försenats flera gånger. Så varken Starliner eller Dragon väntas ha trätt i formell tjänst när exempelvis Jessica Meir och hennes kollega Christina Koch ska resa hem till jorden igen under första halvåret 2020.

Henrik Samuelsson/TT

Mer om: Nasa ISS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt