USA:s hemlighetsfulla rymdplan har landat efter 780 dagar i luften

2019-10-29 10:19  
X-37B landade på Kennedy Space Center efter 780 dygn i luften. Foto: AP

Flygvapnets mystiska experimentflygplan X-37B har varit uppe i luften i över två år. Men vad som händer ombord är fortfarande ett mysterium.

I söndags landade det amerikanska flygvapnets hemlighetsfulla rymdfarkost X-37B på Nasas anläggning Kennedy Space Center vid Cape Canaveral. Då hade det autonoma flygplanet varit i luften i knappt 780 dygn i sträck, rapporterar Wired.

Det innebär ett nytt rekord i flygtid. Rymdfärjans senaste resa, som tog slut 2017, varade knappt 718 dygn.

Läs mer: Här är Virgin Galactics sportiga rymddräkter

Den knappt nio meter långa farkosten har tillverkats av Boeing och påminner till utseendet om de rymdfärjor som Nasa tidigare hade i drift. Det var X-37B:s femte uppdrag sedan den togs i drift 2010. Totalt har den varit i rymden i 2 865 dygn.

Exakt vad som pågår ombord är hemligstämplat. Det vi vet är att det amerikanska flygvapnet använder X-37B för att genomföra en serie experiment inom bland annat flygelektronik och drivsystem. Det enda försöket från det senaste uppdraget som flygvapnet talat öppet om är ett test av en typ av oscillerande heatpipe.

Klart är i alla fall att USA verkar se uppdraget som lyckat.

Läs mer: Nobelprisvinnaren: Sluta drömma om att kolonisera exoplaneter

”X-37B fortsätter att demonstrera vikten av återanvändbara rymdfarkoster. Med varje framgångsrikt uppdrag tar vår nations rymdförmåga ett kliv framåt”, säger flygvapnets nytillträdda chef Barbara Barrett i ett uttalande.

Rymdfarkosten är tänkt att skjutas upp igen någon gång mellan april och juni 2020.

Simon Campanello

Mer om: Rymden X-37B

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt