USA:s flotta satsar på fyra nya laservapen

2018-02-15 07:49  
Amerikanska flottan har ansökt om 300 miljoner dollar för att utveckla nya vapen. Foto: U.S. Navy

U.S. Navy har ansökt om nära 300 miljoner dollar för att utveckla fyra laservapen. Och tillsammans med den nya HVP-projektilen verkar teknikutvecklingen ha placerat railguns i bakvattnet.

Trots avancerade motmedel har fartyg har alltid varit sårbara, och hotbilden blir allt mer komplex – från drönare till autonoma ytfarkoster. Men nu håller U.S. Navy på att utveckla en ny familj av laservapen. I sin budget har man ansökt om nära 300 miljoner dollar för att utveckla fyra laservapen, bland annat en 150 kW-pjäs som kan skjuta ned missiler och flygplan.

Här är USA:s nya vapen

SNLWS

Först kommer Project 3402. Det är en solidstate-laser som kommer ligga på 60 kilowatt och uppåt. Vapnet som kallas Surface Navy Laser Weapon System ska både kunna ta hand om små snabba ytfarkoster såväl som att skjuta ned eller förvirra drönare. Man har åsidosatt 190 miljoner dollar i budgeten för SNLWS. Om två år ska USS Arleigh Burke vara utrustad med vapnet.

Odin

Det andra vapnet är Optical Dazzling Interdictor. Passande nog är Odin avsedd för att förblinda och störa ut obemannade flygfarkoster som hotar fartyget, samt skydda de egna spaningsdrönarna från att slås ut. Odins delar utgörs av: Beam Director (teleskop, optik och styrspeglar) – Lower Power Lasers (2 stycken) – sensorer (Coarse Track, Fine Track, ISR Imaging) – datarack och nätverksswitchar – samt en laptop för operatören. Under 2019 kommer U.S. Navy lägga 44 miljoner dollar på Odin.

Läs mer: Robotfordonet laddar om kulsprutan på sex sekunder

Solid State Laser och RHEL

Solid State Laser – Technology Maturation är en mycket större pjäs på 150 kilowatt, och nästa år ska den monteras på ett skepp i San Antonio-klassen. Slutligen pratar flottan om Ruggedized High Energy Laser, eller RHEL. Även det är en laser på 150 kilowatt, men den sägs använda en annorlunda laserarkitektur som i framtiden ska kunna generera långt kraftfullare laserstrålar.

Hyper Velocity Projectile

Vad som dock verkar saknas i budgeten för 2019 är pengar till Project 3370 – flottans railgun-satsning. Istället verkar man hälla in pengarna i Hyper Velocity Projectile. HVP-projektilen har en hastighet som överstiger 9 000 km/h – och kan avfyras av flottans standarkanoner.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt