USA-ekonom vädjar: Henry Ford, kom tillbaka!

2010-09-06 08:53  

Henry Ford gav sina arbetare bra betalt för att de skulle ha råd att köpa de bilar som de själva producerade. Den lärdomen är glömd för länge sedan i USA.

Medelamerikanen orkar inte längre dra konjunkturen. Han och hon jobbar redan för mycket och tjänar alldeles för lite för att de vanliga stimulanspaketen ska fungera.

Livlinorna är helt enkelt slut.

- De amerikanska konsumenternas privatekonomi är nu så svag att de inte kan köpa alla de varor och tjänster som de som arbetare producerar, skriver Berkley-professorn Robert B Reich i boken ”Aftershock: The Next Economiy and America´s Future”.

I en krönika i The New York Times skriver han att läget nu är så illa att inga av de klassiska verktygen för att få fart på ekonomin fungerar – varken nollränta för att få fart på konsumtionen eller stimulanspaket mot företag som anställer långtidsarbetslösa.

Robert B Reich var tidigare arbetsmarknadsminister i Bill Clintons regering på 1990-talet och han radar i en krönika i The New York Times upp en lång kedja av händelser som lett fram till dagens alarmerande situation.

Läs hans analys på Affärsvärldens sajt här.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Ekonomi Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt