USA-ekonom vädjar: Henry Ford, kom tillbaka!

2010-09-06 08:53  

Henry Ford gav sina arbetare bra betalt för att de skulle ha råd att köpa de bilar som de själva producerade. Den lärdomen är glömd för länge sedan i USA.

Medelamerikanen orkar inte längre dra konjunkturen. Han och hon jobbar redan för mycket och tjänar alldeles för lite för att de vanliga stimulanspaketen ska fungera.

Livlinorna är helt enkelt slut.

- De amerikanska konsumenternas privatekonomi är nu så svag att de inte kan köpa alla de varor och tjänster som de som arbetare producerar, skriver Berkley-professorn Robert B Reich i boken ”Aftershock: The Next Economiy and America´s Future”.

I en krönika i The New York Times skriver han att läget nu är så illa att inga av de klassiska verktygen för att få fart på ekonomin fungerar – varken nollränta för att få fart på konsumtionen eller stimulanspaket mot företag som anställer långtidsarbetslösa.

Robert B Reich var tidigare arbetsmarknadsminister i Bill Clintons regering på 1990-talet och han radar i en krönika i The New York Times upp en lång kedja av händelser som lett fram till dagens alarmerande situation.

Läs hans analys på Affärsvärldens sajt här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt