Fordon
Uruselt säkerhetsresultat för skåpbilar får Euro NCAP att ryta till

Tillverkare måste ta klivet upp när det kommer till säkerhetsarbetet. Den beska kritiken skickar Euro NCAP efter att ha säkerhetstestat 19 skåpbilar.
Tack vare säkerhetstester såsom de Euro NCAP genomför har personbilar blivit enormt mycket säkrare. Risken att dö eller skadas allvarligt i en bil producerad i dag jämfört med ett tio år gammalt fordon är mycket mindre.
Men även om vi nu i våra bilar är vana vid allt från autobromsar, dödavinkelvarnare, filhållassistenter och liknande – finns inte tekniken överallt.
Euro NCAP har tillsammans med Tatcham Research genomfört tester på 19 skåpbilar, vilka stodför 98 procent av den europeiska försäljningen i fjol. Man har utvärderat och bedömt dem enligt 2018 års regelverk.
– Skåpbilar är stora och tunga jämfört med personbilar så om de krockar kan de ge stora skador. Numera finns det aktiva säkerhetssystem som kan reducera riskerna för en kollision med andra bilar, gångtrafikanter och cyklister. Den här tekniken är redan vanlig i personbilar, men inte lika vitt spridd bland skåpbilar. Givet att det rullar miljontals skåpbilar på europeiska vägar så är aktiva säkerhetssystem mycket viktigt för att öka trafiksäkerheten för alla, säger Michiel van Ratingen, generalsekreterare för Euro NCAP, i ett uttalande.
I testerna, där 100 procent var högsta siffran, presterade Volkswagen Transporter bäst (66 procent). Folka-skåpet hamnade tillsammans med Ford Transit och Mercedes-Benz Vito i gruppen ”Guld” – vilket innebär att de tre fick över 60 procent i utvärderingen. Fem modeller kvalade till silver (40-59 procent) och ytterligare sex modeller hamnade i bronsklassen (20-39 procent). Därtill fick fem modeller den inte så smickrande benämningen ”icke rekommenderade”, och sämst presterande Fiat Talento som i säkerhetshänseende endast fick ihop fem procent.
– Det som slår mig är hur uselt fordon i det här segmentet är säkerhetsutrustade. Teknik som nu är standard i personbilar är nästan utan undantag tillval i skåpbilar, säger Michiel van Ratingen.
Utvärderingen gjordes på bilar med full utrustning, vilket ytterligare är en aspekt att ta med enligt Euro NCAP:s generalsekreterare.
– Resultaten du ser här representerar det absolut högsta som skåpbilarna kan prestera. Med största sannolikhet är väldigt få skåpbilar ute på vägarna så välutrustade som de vi testade. Tillverkare måste ta säkerheten i det här segmentet på större allvar, säger han.
– Avsaknaden av paritet existerar även hos tillverkarna. Ta Renault som exempel. Deras Clio har fått fem stjärnor och är som standard utrustad med mycket säkerhetsteknik som kan rädda liv. Men Trafik har praktiskt taget inget – inte ens som tillval, säger Matthew Avery, forskningsansvarig på Tatcham Reserch.