Uppgraderade Lockheed-planet ska attackera Nordkoreas nätverk

2018-01-19 08:04  
USA hjälper Sydkorea att rusta för elektronisk krigföring. Foto: U.S. Air Force

Nu har USA skickat ett av sina flygplan för elektronisk krigföring till Sydkorea. Den uppgraderade versionen av Lockheed EC-130H Compass Call kan identifiera och attackera fiendens trådlösa nätverk.

USA:s Compass Call-program har anor till 1980-talet – elektroniks krigföring är inget nytt, men får en allt viktigare roll. Lockheed EC-130H Compass Call är väsentligen en Hercules som har fyllts med elektronisk störningsutrustning.

Bland besättningen på 13 personer finns fyra kryptologer samt ett antal språkvetare. De kan tolka fiendens radiofrekvenser som sedan störs ut med ”icke-kinetiska vågformer”.

U.S. Air Force sitter på 14 exemplar av EC-130H Compass Call, och nu har de skickat den senaste versionen till Sydkorea. Det uppdaterade flygplanet kan även identifiera och attackera fiendens trådlösa datanätverk.

Läs mer: Boeing visar ersättare till legendariska ”Blackbird”

Detta kan vara användbart vid en upptrappad konflikt med Nordkorea. I och med att man inte har möjlighet att flyga över landets luftrum kan man inte slå mot mindre trådlösa nätverk, men USA har möjlighet att exempelvis störa ut telefonsamtal i diktaturens lokala mobilnät KoryoLink. Det amerikanska flygplanet kan också sitta på andra förmågor som är dolda för allmänheten.

Med start 2020 kommer det amerikanska flygvapnet börja överföra Compas Call-programmet till en modernare plattform.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt