Uppgifter: Vanliga drönare med sprängämnen användes i mordförsök på presidenten

2018-08-08 14:47  

Försökte någon döda den venezuleanske presidenten Nicolás Maduro med hjälp av drönare? Ja, det är troligt, enligt en ny rapport.

Det vi hörde var flera smällar. Det vi såg var hur Nicolás Maduro, Venezuelas president, och hans hustru, Cilia Flores, tittar upp mot himlen. Därpå följde rapporterna från officiellt håll att Maduro ska ha utsatts för ett mordförsök. Improviserade sprängämnen ska ha monterats på drönare.

Men regeringens egen version om vad som hände när presidenten höll ett tal till det nationella gardet den 4 augusti har mötts med misstänksamhet. Brandpersonal på plats ska ha uppgett att det i själva verket rört sig om en explosion i en gasbehållare.

Nu är den undersökande sajten Bellingcat beredd att ge den venezuleanska regimen rätt: deras efterforskningar pekar på att den officiella versionen stämmer. Bellingcat har bland annat studerat det videomaterial som dykt upp dagarna efter den påstådda attacken och synkat flera videor med varandra. De har också kunnat geolokalisera videomaterialet till den plats Maduro talade på.

Det tycks troligt att de två drönarna i fråga var av typen DJI Matrice 600 och att de kan ha varit utrustade med sprängämnet C-4.

En drönare ska ha exploderat i luften och den andra ska ha kraschat mot en byggnad. Det är den senare som brandpersonalen kan ha misstagit för en explosion i en gasbehållare.

Det är oklart varför drönarna havererade. Enligt inrikesminister Nestor Reverol ska platsen där Maduro talade ha varit utrustad med störningsteknik som gjort drönarna ”desorienterade”.

DJI Matrice 600 är en kommersiell drönare som är populär bland filmarbetare och som ibland används för att leverera produkter.

Det är inte klarlagt vem som ligger bakom det påstådda mordförsöket.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt