Uppgifter: Kia ska bygga Apple-elbilar – börjar med 100 000

2021-02-04 07:05  
Den här elbilen visade Kia upp 2010. Nu sägs den sydkoreanska biltillverkaren vara beredd att tillverka Apples kommande självkörande elbil. Arkivbild. Foto: Reed Saxon/AP/TT

Sydkoreanska Kia kan komma att tillverka självkörande Apple-elbilar i den amerikanska delstaten Georgia, uppger källor för flera medier.

Det har länge spekulerats i om Apple ska ge sig in i bilbranschen med en egen, självkörande bil.

Nu verkar det som att Kia kan komma att stå för tillverkningen. Den sydkoreanska tidningen Dong-A Ilbo var en av de första att rapportera om uppgifterna, där Apple uppges vilja investera 3,6 miljarder dollar.

Uppgifterna fick aktierna för Kia och Hyundai– som äger en stor del av Kia – att rusa. Bilföretagen var redan innan publiceringen av uppgifterna några av de bäst presterande aktierna på Seoulbörsen. Även Apples aktie fick sig en skjuts uppåt.

Läs mer: Microsoft skyndar på de autonoma bilarna

Amerikanska CNBC:s källor uppger att bolagen är nära en överenskommelse, och att den så kallade Apple-bilen ska börja produceras 2024, och tillverkas vid Kias anläggning i West Point i Georgia.

Första året rör det sig om 100 000 bilar, med en potentiell årlig kapacitet på 400 000 bilar.

Varken Kia eller Apple vill kommentera uppgifterna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt