Fordon
Uppgifter i Norge i dag: Gripen slipper USA-konkurrens
Jas Gripen i norsk version. Foto: Gripen International
Utvecklingen av det nya amerikanska stridsflyget Joint Strike Fighter är kraftigt försenad och tillverkaren Lockheed Martin väntas få problem att lämna en komplett offert till den 28 april då tidsfristen går ut.
- Det har blivit förseningar i utvecklingen av flera av de högteknologiska komponenterna i den senaste versionen av Joint Strike Fighter. Det blir väldigt svårt för amerikanarna att besvara alla de många norska kravspecifikationerna före den 28 april.
Det säger den välkände norska försvarsanalytikern John Berg till den norska tidningen Klassekampen, som är citerad i alla norska medier nu på måndagsmorgonen.
Han menar att om den norska regeringen ger Lockheed Martin extra tidsfrist kommer det att uppfattas som att regeringen favoriserar amerikanarna - och då blir det politisk strid i Norge.
I julas hoppade det europeiska konsortiet bakom stridsflygplanet Eurofighter av upphandlingen i Norge med motiveringen att Norge inte spelade rent spel utan favoriserade Joint Strike Figheter, eller F-35 som sifferbeteckningen kommer att bli.
Förseningen av F-35 är känd sedan tidigare.
Saknar uppgifter om hastighet och räckvidd
Från amerikanskt myndighetshåll talas det om en försening på 1-2 år.
Det är det som är en av svenska Jas Gripens två stora konkurrensfördelar – Jas Gripen är redan i luften på riktigt, medan F-35 fortfarande bara finns i prototypversion.
- Officiella källor har uppgett att specifikationer om basegenskaper som hastighet, räckvidd och maxhöjd ännu inte är angivna utan har beteckningen TDB, to be decided. Lockheed Martin har inte kommit så långt att alla egenskaperna med säkerhet kan beskrivas, säger John Berg till Klassekampen.
"Vi tror inte på försening"
Men på den norska regeringens projektgrupp för framtidens norska stridsflyg tror man inte på spekulationerna om en ytterligare försening.
- Vi har inte fått några signaler om detta och har därför all anledning att tro att amerikanarna kommer in med sina svar på offertförfrågan i tid, säger projektledaren Pål Björseth till Ny Teknik.
Lägre kostnad och mindre buller
Jas Gripens andra fördel är priset. Enligt tidigare uppgifter i norsk press skulle livscykelkostnaden för Jas Gripen bara vara hälften av vad J-35 skulle kosta över 30 år - material, reservdelar och utbildning inräknat.
Tidigare uppgifter i norsk press gör gällande att Saab-offerten stannar på motsvarande 30 miljarder svenska kronor med J-35 skulle kosta Norge mellan 60 och 70 miljarder. Utslaget per Jas-plan skulle det betyda cirka 600 miljoner svenska kronor.
Jas Gripen har också en tredje stor föredel - den bullrar mindre än konkurrenterna enligt mätningar som den norska myndigheten Försvarsbygg gjort.
Svensk charmoffensiv
Skulle spekulationerna stämma om att F-35 inte hinner in med sin offert i tid är det i så fall öppen dörr för Saab och Jas Gripen - om inte Norge ger F-35 frist att komma in med fullständiga uppgifter.
Enligt John Berg har Saab också lyckats med sina initiativ om industrisamarbete.
- Det ser ut som att Sverige denna gång har lyckats få med Norge på mycket avancerat, professionellt industrismarbe och på så sätt gjort Norge stora tjänster, säger John Berg.