Fordon

Uppgift: Apple vill bygga bilar 2024

Kan en Apple-bil vara på gång? Foto: Niyi Fote /Thenews2

Det har varit många turer kring Apples bilplaner. Nu tycks en fysisk bil åter finnas på kartan, med möjlig produktionsstart 2024.

Publicerad

När Apples ”Project Titan” inleddes 2014 var målet utveckla ett helt eget fordon. Det har blivit många turer sedan dess.

Under en tid har det verkat som om Apple huvudsakligen skulle fokusera på utvecklingen av mjukvara till självkörande bilar, men bolaget tycks inte ha släppt tanken på ett eget fysiskt fordon. Apple siktar på biltillverkning till 2024, enligt nya uppgifter som nyhetsbyrån Reuters har fått icke-namngivna källor.

Egenutvecklad batteriteknik

Det planerade passagerarfordonet kan även komma att använda sig av en egenutvecklad batteriteknik. Med en egen utformning av batteriet ska Apple kunna minska kostnaderna för batteriet, och öka bilens räckvidd.

Apple ska enligt uppgift utforska batterier med LFP-kemi, det vill säga litiumjärnfosfat, som löper mindre risk att överhettas än andra litiumjonbatterier.

Att räckvidden på bilarna kan öka förklaras bland annat med att man har en design som möjliggör mer aktivt material i batteriet.

Det står inte klart om Apple själva skulle bygga de egna fordonen. Det är sannolikt att man kan samarbeta med en tillverkare, enligt källor.

Apple vill inte kommentera

Det kan också bli så att Apple i slutänden ändå väljer att fokusera på sitt egenutvecklade system för självkörande bilar, med syfte att detta ska integreras i andra tillverkares fordon.

Reuters skriver att Apple inte vill ge några kommentarer om sina planer eller framtida produkter.