Uppgift: Apple vill bygga bilar 2024

2020-12-22 10:25  
Kan en Apple-bil vara på gång? Foto: Niyi Fote /Thenews2

Det har varit många turer kring Apples bilplaner. Nu tycks en fysisk bil åter finnas på kartan, med möjlig produktionsstart 2024.

När Apples ”Project Titan” inleddes 2014 var målet utveckla ett helt eget fordon. Det har blivit många turer sedan dess.

Under en tid har det verkat som om Apple huvudsakligen skulle fokusera på utvecklingen av mjukvara till självkörande bilar, men bolaget tycks inte ha släppt tanken på ett eget fysiskt fordon. Apple siktar på biltillverkning till 2024, enligt nya uppgifter som nyhetsbyrån Reuters har fått icke-namngivna källor.

Läs mer: Apple ger inte upp om självkörande bilar – köper Drive AI

Egenutvecklad batteriteknik

Det planerade passagerarfordonet kan även komma att använda sig av en egenutvecklad batteriteknik. Med en egen utformning av batteriet ska Apple kunna minska kostnaderna för batteriet, och öka bilens räckvidd.

Apple ska enligt uppgift utforska batterier med LFP-kemi, det vill säga litiumjärnfosfat, som löper mindre risk att överhettas än andra litiumjonbatterier.

Att räckvidden på bilarna kan öka förklaras bland annat med att man har en design som möjliggör mer aktivt material i batteriet.

Det står inte klart om Apple själva skulle bygga de egna fordonen. Det är sannolikt att man kan samarbeta med en tillverkare, enligt källor.

Läs mer: Apple knycker välaktad Tesla-ingenjör – väcker spekulationer kring elbil

Apple vill inte kommentera

Det kan också bli så att Apple i slutänden ändå väljer att fokusera på sitt egenutvecklade system för självkörande bilar, med syfte att detta ska integreras i andra tillverkares fordon.

Reuters skriver att Apple inte vill ge några kommentarer om sina planer eller framtida produkter.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt