Uppfinnaren erkänner dödsolycka på ubåten

2017-08-21 14:32  
Danska polisens kriminaltekniker undersöker på söndagen ubåten Nautilus. Foto: Johan Nilsson / TT

Uppfinnaren Peter Madsen uppger att det skett en olycka ombord på ubåten.

(Artikeln har uppdaterats)

Nu är ubåtsägaren Peter Madsens förklaring om vad som hände på ubåten offentlig. Vid häktningsförhandlingen berättade han om en olycka ombord och att han har ”begravt” Kim Wall till sjöss.

Men polisens misstanke om dråp alternativt mord kvarstår.

Ubåtsägarens förklaring framfördes bakom stängda dörrar under häktningsförhandlingen, men efter att delar av sekretessen i ärendet hävts är den nu känd för allmänheten. Köpenhamnspolisen har fört fram Peter Madsens förklaring ett pressmeddelande:

”Den misstänkte har till polisen och i rätten förklarat att det inträffat en olycka ombord på ubåten, som har orsakat Kim Walls död, och att han därefter begravt henne till sjöss på en ospecificerad plats i Kögebukten.”

Läs mer:

Läs mer: Ubåtsfallet: Hittad kropp var svenska journalisten

Från början förklarade Peter Madsen att Kim Wall, som ska ha varit ombord för ett reportage, gick i land på Refshaleøen vid 22.30-tiden. Men förklaringen ändrades när den misstänkte ubåtsägaren ställdes inför häktningsdomare den 12 augusti. Sedan dess är Peter Madsen häktad misstänkt för vållande till annans död.

– Vi tror att han talar sanning när han säger att hon dött i ubåten, säger Köpenhamnspolisens presstalesman Steen Hansen till TT.

TT: Men ni tror att han har mördat henne?

– Jag har inte fler kommentarer, det är rätt tydligt att han har gett den förklaringen och han är fortsatt misstänkt för mord alternativt dråp. Så det ger nästan sig självt vad polisen tänker om det, säger han.

Stora delar av förundersökningen omfattas fortfarande av domstolsekretessen och därför finns inte mer detaljer om den misstänkte mannens förklaring.

”Det är med sorg och bestörtning som vi mottagit beskedet om en kollegas död. Våra tankar är med Kim Walls familj”, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i en skriftlig kommentar.

Läs mer:

Läs mer: Ubåtsexpert: ”Svårt att kartlägga färdvägen”

Ubåtsägarens försvarsadvokat berättar att klienten är lättad över att förklaringen har släppts. Han förnekar fortfarande brott.

– Han har hela tiden önskat att upplysningen kom ut redan i samband med häktningsförhandlingen, där han gav sin förklaring. Men polisen och åklagarsidan har haft en önskan om att det skulle ske bakom lyckta dörrar, säger advokat Betina Hald Engmark till danska TV2 utan att kommentera Madsens förklaring ytterligare.

– Min klient samarbetar med polisen och ger polisen de upplysningar som man behöver.

Köpenhamnspolisen anser sig nu ha en bild av hur ubåten rört sig i Kögebukten och Öresund. Tidigare var det okänt hur den rört sig från midnatt mellan torsdag och fredag fram till fredag förmiddag. Ubåtens färd ska ha skett helt och hållet i danskt farvatten.

– Jag har inga ytterligare kommentarer till det, säger Hansen.

I Ny Teknik gav svenska ubåtsexperten Mats Nordin en bild av vilka svårigheter som är förknippade om man ska använda kustradarbilder för att kartlägga hur en liten farkost har rört sig, som ett av många i ett av världens mest trafikerade sund.

I polisens pressmeddelande på måndagen skriver man att "såväl svenska den svenska som den danska sjöfartsmyndigheten har utarbetat en konkret bild av ubåtens färdväg".

Hur de har fått fram färdvägen är oklart, och Köpenhamnspolisen ger inga kommentarer om det. Men till danska tv-programmet Station 2 och till tidningen Ingeniøren uppger polisen att de använder radarbilder från försvarsmakten för att kartlägga rutten.

Journalisten Kim Wall sågs ombord på Peter Madsens hemmabyggda ubåt på kvällen den 10 augusti och har varit försvunnen sedan dess. Sökandet efter svenskan fortsätter – både genom dykningar och med hjälp av sonarutrustning.

Detta har hänt

Danska privatbyggda ubåten UC3 Nautilus anmäldes försvunnen natten till fredagen den 11 augusti. När ubåten lämnade Köpenhamn på torsdagskvällen fanns ubåtskonstruktören och ägaren Peter Madsen ombord, tillsammans med svenska journalisten Kim Wall.

Efter en sökoperation hittades ubåten i Kögebukten söder om Köpenhamn på fredagsförmiddagen. Peter Madsen räddades upp ur vattnet och ubåten sjönk. Kim Wall fanns inte ombord.

Nautilus bärgades senare och transporterades till Köpenhamn, där en teknisk undersökning utfördes. Dansk polis gick ut med att ubåten har sänkts med avsikt.

Ubåtsägaren är häktad.

Nautilus byggdes 2008 i ett privat projekt. Den är 17,8 meter lång, 10 meter i omkrets och väger 40 ton.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt