Unik lösning bakom Airbus och Audis flygande bil

2018-03-09 08:51  
Foto: Boeing

När Pop Up Next fastnar i trafiken så tillkallar man en flygmodul. Drönaren fäster sig vid biltaket och sveper iväg farkosten över hustaken. Nu visar Airbus, Audi och Italdesign upp sin flygande bil i Geneve.

Autonoma passagerardrönare och flygande bilar har blivit ett hett teknikområde. En rad företag försöker slå sig fram i segmentet – bland dem finns Airbus, som driver flera projekt kring eldrivna flygfarkoster. Exempelvis visade flygjätten i februari en fullskalig version av sin autonoma flygande taxi Vahana.

Nu har Airbus slagit sig samman med Audi och Italdesign för att utveckla ett fordon som kommer närmare den sanna definitionen av en flygande bil. På mässan i Geneve visar trion upp Pop Up Next. Konceptet är ett ”multimodell-system” som både kan flyga och köras på väg.

När fordonet ska agera bil hakas den tvåsitsiga aluminiumkupén fast viden eldriven släde. Den har batterier på 15 kWh, som ger en räckvidd på 130 kilometer. Och med 80 hästkrafter kan släden klara hastigheter på 100 km/h.

När man fastnar i köer så kan man tillkalla Pop Up Next flygmodul från en näraliggande laddstation. Drönaren sveper in och greppar tre fästpunkter på biltaket med en låsmekanism av titan. Sedan lyfts bilen rakt upp i skyn. Med fulladdade batterier på 70 kWh kan modulen flyga ekipaget 50 kilometer. Farkosten ska då kunna transportera dig i hisnande 540 km/h.

Enligt New Atlashar Audi bidragit med batteriteknik och lösningar kring autonomi. Föraren identifieras med röst- och ansiktsigenkänning – och bilen kontrolleras med en 49-tums pekskärm tillsammans med eyetracking.  

John Edgren

Mer om: Boeing Audi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt