Undervattensfarkost vid Gotland kan vara bestyckad minröjare

2015-11-09 15:21  
”Modellen är snarlik det system som Sverige använder för minröjning och som heter Atlas Seafox”, säger örlogskaptenen till Ny Teknik. Foto: Atlas Elektronik

Försvarsmakten kan komma att hjälpa Nord Stream med att avlägsna undervattensfarkosten som hittats nära bolagets gasledning söder om Gotland.

Undervattensfarkosten som i fredags siktades nära företagets Nord Streams gasledning är en militär applikation som används för att röja minor och för med sig en sprängladdning.

– Modellen är snarlik det system som Sverige använder för minröjning och som heter Atlas Seafox och kan föra med sig en sprängladdning på 1,5 kilo.

Det uppger örlogskapten Jesper Stolpe, vakthavande befäl vid Marintaktiska staben.

Där bereder man just nu om man ska ta beslut om en insats. Nord Stream har nämligen bett Försvarsmakten om snabb hjälp med att forsla bort och oskadliggöra farkosten.

En insats kan eventuellt genomföras i mitten av veckan. Men den hänger samtidigt på hur vädret blir i området söder om Gotland.

– Vi vill inte ta ett förhastat beslut kring en insats, utan följer noggrant väderutvecklingen för att se när vi kan genomföra stöd till Nord Stream, säger Jesper Stolpe.

Det marinen planerar att göra är att identifiera, flytta och oskadliggöra den okända farkosten, som ligger på 30-50 meters djup och bär spår av att ha befunnit sig i vattenmiljön en längre tid.

I nuläget uppges objektet inte utgöra någon risk. Men ligger så nära gasledningen att den kan orsaka ett hål om något skulle utlösa en explosion.

Sjöfartsverket har gått ut med en navigationsvarning som sträcker sig tre nautiska mil runt omkring fyndplatsen.

– Ett tiotal länder använder sig av Atlas Seafox, som tillverkas i Tyskland. I Sverige är det enbart marinen som använder den, säger Jesper Stolpe.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt