Umeå universitet storsatsar på autonoma system

2016-11-21 16:54  
Umeå universitet storsatsar på framtidens automoma system, tilll exempel sjävkörande fordon som exemplet på bilden: Nutonomys självkörande taxibil. Foto: TT / AP Photo / Yong Teck Lim

Umeå universitet vill bli ledande i utvecklingen av framtidens autonoma system inom exempelvis människa-robot-interaktion. För nå det målet ska lärosätet nu tillsätta åtta nya forskare.

I dag används autonoma system bland annat till industrirobotar och självkörande fordon, men i och kort förväntas vi att i allt större utsträckning kunna se likande system även inom områden som intelligenta bostäder och smarta städer, exempelvis.

I oktober 2015 stod det klart att Umeå universitet blir ett av fem svenska lärosäten som får beviljats pengar inom det tioåriga forskningsprojektet Wallenberg Autonomous Program, Wasp, med målet att göra Sverige världsledande inom utvecklingen av autonoma system.

Nu utökar Umeå universitet sin satsning genom att tillsätta åtta postdoktorala forskartjänster knutna till tre institutioner på lärosätet. Kempestiftelserna har beviljat en tvåårig finansiering av tjänsterna.

– Vi står inför en dramatisk förändring av industri och samhälle, en förändring som förväntas bli lika stor som 1900-talets industrialisering, säger Erik Elmroth, professor i datavetenskap vid Umeå universitet och huvudansvarig för satsningen.

De nya postdoktorala forskarna kommer bland annat att arbeta med utveckling av autonoma system för större hydrauliska kranar som används om jord- och skogsbruk, automatisk identifiering av avvikelser i framtidens datormoln samt att göra datorer bättre på att läsa av människor avsikter i verbala människa-robot-interaktioner.

– I och med att autonoma system inte kan utvecklas åtskilt från de områden i vilka de ska användas så måste forskningen vara multidisciplinär för att bli riktigt framgångsrik. Därför är det extra viktigt att den här satsningen sträcker sig över flera områden och institutioner, säger Erik Elmroth.

Rekryteringen av de åtta nya forskarna har redan påbörjats, och målet är att alla ska vara på plats före sommaren 2017.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt