Udelvs automatiserade varuleverans uppvisad i Kalifornien

2018-02-06 14:36  
Udelvs distinkt orangegula fordon har 18 låsta varufack som öppnas med hjälp av en app. Foto: Udelv

Flera aktörer satsar på fordon som levererar varor från butiken till hemmet. Udelv har redan demonstrerat tekniken på allmän väg.

Ny Teknik berättade nyligen om Nuro, en förarlös transportbil som ska köra matkassar från affären och hem till dörren.

Kalifornienbaserade företaget Udelv har faktiskt alldeles nyligen genomfört vad det självt menar är världens första automatiserade leverans av varor. (En utsaga som nog inte kan anses sanningsenlig eftersom Ford redan i somras levererade pizza till utvalda kunder i samarbete med Dominos)

Udelvs orangegula fordon körde en sträcka på totalt fyra kilometer från affären i San Mateo till två kunder och tillbaka igen. För att uppfylla Kaliforniens regler för utprovning av automatiserad körning fanns en övervakande förare med i fordonet under färden.

Läs mer: Därför kommer alla självkörande bilar vara vita

Udelvs fordon är eldrivet och innehåller 18 låsta varufack med automatiska dörrar. Kunden kommunicerar med fordonet och affären med hjälp av en app. Fordonets räckvidd är knappt 10 mil och det kan lasta 315 kilo. Syftet är förstås att göra varutransporter billigare och flexiblare.

På konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas tidigare i år klargjorde biljätten Toyota att den också satsar på ett fordon för varutransporter, kallat e-Palette. Samarbete har inletts med Pizza Hut, Amazon och Uber, bland annat. Målet är att visa upp fordonet i samband med OS i Tokyo år 2020, enligt CNN.

Johan Kristensson

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt