"Uber tar 20 procent av sina förare"

2015-09-03 13:17  
Foto: Helen Ahlbom

- Uber tar 20 procent på varje körning, sa Jason Calacanis, på Sthlm Tech Week. Och Teslas Peter Carlsson sa att han tror dödsolyckorna minskar till en tiondel med självkörande bilar.

Sthlm Tech Fest har åter samlat ett antal väldigt kända och ännu fler mindre kända entreprenörer i Stockholm.

Torsdagens förmiddagsprogram leddes av den amerikanska investeraren och entreprenören Jason Calacanis. Han äger världens första Tesla, serienummer 000001, har varit delägare i Tesla, men sålt. Han har däremot behållit sin investering i Uber.

Jason Calacanis har alltså nära kontakter med de båda företagen, och var överraskande frispråkig.

Han sa bland annat att Uber tar 20 procent av varje körning och att bolaget har 50 personer som jobbar med självkörande bilar.

Ubers chef för Storbritannien och Norden, Jo Bertram, satt med som en av paneldeltagarna framme på scen, men kommenterade som väntat inte Calacanis uppgifter.

Den frispråkiga moderatorn frågade Peter Carlsson, den svenska logistikchefen på Tesla, om det bolagets satsning på självkörande bilar.

-Vi har förstås en grupp som jobbar med det. Alla nya bilar skulle kunna köra utan förare tack vare alla sensorer och kameror. Men det krävs förstås mer för att de också ska göra det, sa Peter Karlsson och fortsatte.

-Det svåra är logiken. Om bilen är på väg att krocka och har bara två alternativ, köra in i en liten Fiat eller en säker Volvo. Vem bestämmer då vad bilen ska välja?

Jason Calacanis frågade Peter Carlsson om hur de självkörande bilarna kommer att påverka dödsolyckorna i trafiken inom tio år.

-Min rent personliga åsikt är att andelen kommer att minska till en tiondel, svarade han.

Ny Teknik intervjuade Peter Carlsson i våras. Läs mer här.

Mer om: Tesla Uber

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt