Uber satsar på system som visar passagerarens tillstånd

2018-06-13 14:30  
Foto: Alamy

Data om Uber-användarnas gångsätt och hantering av appen vid bokning skulle kunna varna Uber-förare om passagerare med ”onormalt” beteende, enligt en nyligen offentliggjord patentansökan från bolaget.

Med hjälp av maskininlärning skulle Uber i framtiden kunna förvarna sina förare om att en passagerare beter sig ”onormalt", berättar Interesting Engineering. Tidningen har läst en patentansökan från Uber som blev offentlig i dagarna och konstaterar att den visserligen inte går in i detalj på vad som räknas till ett sådant beteende. Men mellan raderna läser de sig till att det handlar om sådant som om passagerare är fulla eller trötta.

Det system som Uber har sökt patent för handlar om att hämta information om användarnas sätt att gå, hur snabbt de går och hur de hanterar appen, som hur korrekt de skriver och hur telefonen är vinklad när de hanterar den. Detta, i kombination med information om när och varifrån användaren gör en bokning, resulterar i en algoritm som kan ge Uber en bild av om passageraren beter sig "normalt" eller inte.

Uber vill matcha passagerare med förare

Om en passagerare bedöms bete sig ”onormalt”, exempelvis går vingligt och lämnar en nattklubb tidigt på morgonen, skickas en varning till Uber. Passageraren kan då matchas med en specifik, och förvarnad, förare.

Läs mer: Toyota investerar miljarder i taxitjänst

Syftet med tekniken ska vara att öka säkerheten för både passagerare och förare.

Ubers patentansökan gjordes redan för ett och ett halvt år sedan. Huruvida företaget fortfarande arbetar för att utveckla tekniken är inte känt.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt