Uber och Nasa ska bygga flygande taxibilar

2017-11-09 10:20  
Ubers konceptteckning av en framtida flygande taxi.

Taxibolaget Uber har sedan en tid tillbaka siktet inställt på flygande taxibilar. Nu har Nasa gett bolaget i uppdrag att ta fram mjukvara åt farkosterna.

Uber annonserade under onsdagen att man kontrakterats av den amerikanska rymdfartsmyndigheten Nasa. Nasa sade i sin tur i januari att myndigheten knyter till sig en rad bolag för att utveckla it-struktur för självflygande bilar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Uber planerar att börja testflyga de första bilarna 2020 i Dallas och senare i Los Angeles. I Dallas siktar man på att ha en fullskalig kommersiell verksamhet igång till 2023.

Bortsett från den tekniska utvecklingen är man från bolagets sida också både i USA och Europa engagerad i de juridiska och trafiksäkerhetsmässiga aspekter som rör en framtida flygande taximarknad.

– Vi omfamnar regleringsorganen och försöker i ett tidigt skede av diskussionen få alla med på banan, säger Ubers produktchef Jeff Holden till Reuters.

Avtalet med Nasa syftar till att lösa de problem som kan tänkas uppstå när hundratals obemannade flygfordon ska samsas i luftrummet ovan städerna – tillsammans med befintlig flygtrafik.

Mer om: Nasa Uber

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt