Uber förnyar inte licensen för självkörande fordon

2018-03-28 14:45  
Bilden visar en XC90-Uberbil i San Francisco. Foto: Uber

Från teknikpionjär – till utskälld och skadeskjuten. Ubers strävan att bli en av storspelarna inom självkörande teknik har stukats rejält. Nu framgår det att man inte ens kommer försöka förnya sin testlicens i Kalifornien.

Efter dödsolyckan i amerikanska staden Tempe, där en robotbil från Uber körde ihjäl en kvinna, har företaget stoppat alla fortsatta autonoma test. Omständigheterna kring olyckan är fortfarande inte helt utredda, men allt mer pekar mot att Ubers teknik är för undermålig för att vara säker. Bland annat har det framkommit uppgifter om att man i testen stängt av Volvos grundsäkerhetssystem som sitter i bilen.

Testkörningarna har inte återupptagits, och nu verkar det som att olyckan även påverkar företagets framtida möjligheter till en comeback. Uber väljer nämligen att inte försöka förlänga sin licens i Kalifornien som går ut den 31 mars.

– Vi har proaktivt ställt in alla test med självkörande bilar, Kalifornien inkluderat, direkt efter olyckan i Tempe. På grund av det har vi valt att inte återansöka om ett tillstånd i Kalifornien eftersom vi förstått att våra fordon inte kommer att rulla i staten i den nära framtiden, säger en talesperson för Uber till New York Times.

Sedan olyckan har man redan förlorat tillståndet i Arizona och utan Kalifornien innebär det att man enbart har kvar Pittsburgh och Toronto som testområden. Om man vill återuppta körningen i ”the Golden state” så innebär det inte bara att man måste ansöka om ett nytt tillstånd – man kommer även avkrävas en särskild bevisning kring att man ”adresserat problem som uppkommit efter utredningen av olyckan i Arizona”.

Det framgår av ett brev som statens trafikmyndighet har skickat till Uber:

https://www.scribd.com/document/374978551/Uber-Letter-Mr-Austin-Heyworth-March-27-2018?irgwc=1&content=10079&campaign=Skimbit%2C%20Ltd.&ad_group=66960X1555657Xb151a0d848d4001af4363183e2b8ce2c&keyword=ft750noi&source=impactradius&medium=affiliate#from_embed

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt