Ubåts-kränkning hemlighölls för utskott

2016-02-26 16:22  
Försvarsmakten avslutade sin jakt på en ubåt i Stockholms skärgård efter några intensiva dygn i oktober. Nu bekräftar Försvaret att en undervattensfarkost kränkte svenskt vatten. Foto: Försvaret / TT

Försvarsutskottet har inte informerats om att en ubåt sannolikt kränkte svenskt vatten förra året.

– Det är anmärkningsvärt. Det är en sak som är så pass intressant att den borde delges, säger Hans Wallmark, ledamot i försvarsutskottet för Moderaterna.

Ett ubåtsperiskop siktades nära ett av de svenska fartygen under en marinövning 2015. Personalen utgick från att det var en svensk ubåt som deltog i övningen, men i efterhand har det visat sig att ingen svensk ubåt fanns vid platsen vid tillfället, skriver DN. Ubåtens nationalitet är okänd.

Periskopet siktades i Stockholms ytterskärgård, nära fyren Vindbåden. Händelsen klassas som en tvåa på en sexgradig skala i marinens analys, den näst högsta nivån på sannolikhetsskalan.

Försvarsministern har informerats om händelsen, men försvarsutskottet har hållits utanför. Överbefälhavaren träffade utskottet så sent som i tisdags.

– Det hade varit ett idealt tillfälle att informera. Vi ställer återkommande frågan om det finns något att rapportera vad gäller möjliga incidenter och kränkningar i luften, på vattnet och i vattnet, säger Hans Wallmark till TT.

     

      

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL