Tyskt miljardstöd till elbilar

2014-12-03 11:35  
Angela Merkel inspekterar en elbil 2010. Foto: Allover press

Tyskland överväger nu om bidrag värda miljarder kan få fart på elbilsförsäljningen i landet.

Målen för elbilsutvecklingen i Tyskland fram till 2020 är långt ifrån uppfyllda konstaterade förbundskansler Angela Merkel och transportminister Alexander Dobrint vid en sammankomst på tisdagen.

Nu funderar man på massiva åtgärder för att med bidrag i mångmiljardklassen få en möjlighet att nå målen.

Ett mål för att minska klimatpåverkan i landet år 2020 är att det då ska rulla 1 miljon elbilar på de tyska vägarna. Med den utveckling som hittills har varit verkar det målet svårt att nå. För 2014 räknade man med att 100000 elbilar skulle finnas i landet, men i verkligheten finns endast 24000.

Nu vill man se över hur skattesänkningar för elfordon skulle kunna få fart på försäljningen. Forskning kring batterier, elbilar och laddinfrastruktur kan behöva bidrag på flera miljarder kronor per så de närmaste åren.

En annan svag punkt är antalet offentliga snabbladdningsstationer. I dag finns 4800 på 2400 orter, vilket är för få om målet på 1 miljon bilar blir verklighet. En utbyggnad för omkring 5 miljarder kronor anses nödvändig. Först då kan det bli möjligt att köra elbil från Nordsjökusten genom landet ner till alperna.

Företrädare för den tyska bilindustrin uppmanade också stat och offentlig förvaltning att välja elbilar när det är dags att förnya fordonsparken. Därmed blir det också lättare för privatpersoner att fatta beslut om att välja elbilsalternativet vid nästa bilbyte.Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Mer om: Bidrag Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt