Tyskt flygbolag utmanar ishotellet

2012-08-23 09:49  

Nu ska Arvidsjaur i Lappland ta upp kampen med Jukkasjärvi om att bygga spektakulära ishotell under vinterhalvåret med tyska pengar.

Det är det tyska flygbolaget Fly Car som kommit upp med idén och som ska genomföra projektet.

Fly Car har direktlinjer mellan Arvidsjaur och fyra tyska städer och har flugit på Arvidsjaur i mer än tio år.

- Vi satsar stort och vill bli minst lika stora och exklusiva som ishotellet i Jukkasjärvi. Världspressen ska prata om oss, säger Michael Fender på Fly Car till Piteåtidningen på torsdagen.

I november ska lobby, hotellrum och bar börja byggas med hjälp av snöslungor och den 21 december ska anläggningen står klar, skriver tidningen.

Arvidsjaur är granne med Arjeplog som gjort sig känt för sina biltestbanor på Hornavans is.

Alla Europas bilbyggare är där under vinterhalvåret för att testa sina bilar.  Och alla tar flyget till Arvidsjaur Airport.

Ishoteller i Jukkasjärvi

Ishotellets historia började med att japanska iskonstnärer hade en mycket omskriven utställning i Jukkasjärvi 1989.

Året därpå ställde en fransk konstnär ut på en igloo på Torne älvs is. Några gäster som provade på att övernatta i konstgalleriet kallat Artic Hall sa att det var en häftig upplevelse. Året därpå byggdes det första ishotellet.

Nu har isanläggningen i Jukkasjärvi tusentals besökare varje år, inte minst från utlandet. Och därmed har namnet ändrats till mer internationellt gångbara Icehotel.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt