Tyskland satsar på hybridbilar

2008-06-27 10:48  
Under motorhuven i VW Twin Drive

Den tyska regeringen satsar 140 miljoner kronor på utvecklingen av hybridbilar. Även biltillverkaren Volkswagen och eljätten EON deltar i den fyraåriga satsningen.

Målet är att utveckla laddningsbara elhybrider som kan tankas med el från förnyelsebara källor som vind eller sol. Konsortiet ska också utveckla nya avancerade batterier, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Volkswagen passade också på att visa upp sin första elhybrid Golf Twindrive. Den är tänkt att börja rulla på vägarna 2010 och innehålla litiumjonbatterier. Nyligen tecknade Volkswagen ett avtal med japanska Sanyo om utvecklingen av just litiumjonbatterier.

Volkswagens vd Martin Winterkorn sa att bensin- och dieselbilar visserligen kommer att finnas kvar under en längre tid men att: ”framtiden tillhör elbilarna.”

Nyheter om utspel, samarbeten och projekt kring hybridbilar har duggat tätt den senaste tiden. Tidigare i vecken lovade presidentkandidaten John McCain ett pris på 1,8 miljarder till den som utvecklar nästa generations effektiva bilbatteri. Nissanchefen Carlos Ghosn presenterade sin plan på att ha en elbil till försäljning i USA och Japan om två å. Nyligen meddelare också Daimler att företaget planerar elversioner av både Mercedes och Smart.

En svensk satsning på elhybrider presenterades tidigare i år. Staten satsar genom Energimyndigheten 62 miljoner kronor för att få fram tio experimentbilar. I projektet delar Volvo och Saab tillsammans med Vattenfall och batteriföretaget ETC Battery i Nol.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt