Tyska konsumenter tar fajten med Volkswagen efter dieselgate

2018-11-02 10:03  
Foto: IBL / Mark Newcombe/REX

Skandalen Dieselgate, där fordonsjätten Volkswagen ertappats med att ha manipulerat utsläppsnivåer i miljontals dieselfordon i USA, har även skakat om Tyskland. Nu lämnar tyska bilägare in sin första grupptalan mot biljätten.

Konsumenterna hävdar att de tagit skada efter att VW låtit installera programvara som visat lägre nivåer för utsläpp än vad som i själva verket varit fallet med bilarna.

Konsumentföreningen VZBV har i ett uttalande bekräftat att den lämnade in en grupptalan från tio bilägare natten till torsdag – samma dag då ny lagstiftning som gör det möjligt att föra talan kollektivt börjat gälla.

Läs mer: VW:s straff – att bygga laddnät över hela USA

Tidigare har tusentals aktieägare krävt sammanlagt omkring 9 miljarder euro i skadestånd av Volkswagen, och fordonsjätten har ställts inför rätten i Tyskland. Många enskilda bilägare har sedan tidigare också stämt VW på egen hand.

Mer om: Diesel Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt