Tyska forskare fixar eget klimat på flyget

2012-09-03 08:57  
Här testas det personliga kabinklimatet i en enorm testanläggning som rymmer framdelen på en Airbus A310. Trycket kan sänkas till 150 hektopascal, för att efterlikna flyghöjder upp till 13 000 meter. Foto: Fraunhofer

För kallt eller kanske för varmt? För torrt? För dragigt? Många flygresenärer klagar på klimatet i kabinen. Tyska forskare presenterar en lösning.

Hittills har vi fått nöja oss med att styra luftstrålen i taket själva. Resten av inomhusklimatet i dagens flygplanskabiner regleras centralt. Det leder ofta till missnöjda passagerare eftersom vi har olika uppfattningar om vad som exempelvis är lagom temperatur.

Tyska forskare hoppas lösa problemet med ny teknik som låter varje passagerare själv välja önskad temperatur, ventilation och luftfuktighet kring sin sittplats. Förutom tyska Fraunhoferinstitutet deltar nio partner från universitet och flygindustrin.

Luftstålen i taket plockar forskarna bort; den för oväsen och blåser för obehagligt på huvudet. Luften ska i stället strömma ut från nya ventilationsöppningar i armstöden, i ryggstödet på sätet framför och - om du flyger första klass – i de böjbara lamphållarna. Forskarna började med att simulera luftströmmarna för att hitta lämpliga geometrier för öppningarna och vilka lufthastigheter passagerarna ska kunna ratta in.

I projektet ingår även sätesvärmare, precis som i bilar, och sätesventilation som drar åt sig fukt och värme. Små luftfuktare ska kunna öka luftfuktigheten om så önskas medan nya luftfilter fångar oönskade partiklar.

Det lär dröja några år innan tekniken finns installerad på flygplan. Men besökarna på flygmässan ILA i Berlin 11 - 16 september kommer att kunna provsitta sätena och testa några av nyheterna.

Charlotta von Schultz

Mer om: ILA 2012 Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt