Tyska biljättar utreds för att ha fördröjt utsläppsteknik

2018-09-19 08:02  
Foto: Jan Collsiöö/TT

EU-kommissionen utreder fem tyska biltillverkare för att i maskopi ha undanhållit teknik för att sänka utsläpp.

Efter inspektioner har EU-kommissionen funnit "indikationer" på att BMW, Daimler, Volkswagen, Audi och Porsche haft möten där de tillsammans diskuterat utveckling och lansering av teknik för att sänka skadliga utsläpp från bensin- och diselbilar.

Kommissionen undersöker särskilt ifall de fem företagen samverkade i maskopi för att begränsa utvecklingen och utrullningen av:

  • Selektiv katalytisk reduktion, SCR. En metod där urea tillsätts avgaserna för att reducera mängden kväveoxider, NOx.
  • GPF-filter, som reducerar skadliga nanopartiklar från bensinbilar. Avgaserna leds in i filtret där partiklarna upphettas och omvandlas till koldioxid. Dessutom omvandlas kolväten, kväveoxider och kolmonoxid till koldioxid, kväve och vatten.

Läs mer: Nytt avgasfusk avslöjat av EU-kommissionen

Kommissionen påpekar att den ännu inte har tillräckliga indikationer på att diskussionerna mellan företagen har varit i strid med EU:s kartellregler. Reglerna ger utrymme för företag att samarbeta för att förbättra produktkvaliteten.

Det finns ännu inget datum för när utredningen ska vara klar.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt