Tysk kemijätte planerar batterifabrik i Finland

2018-06-11 12:57  
BASF producerar katodmaterial till litiumjonbatterier. Ett av dessa material utgörs av kobolt. Foto: Richard Treptow / Photo Researchers / IBL Bildbyrå

Den tyska kemikoncernen BASF överväger att bygga en fabrik för tillverkning av katodmaterial i finska Harjavalta.

Beslutsfattare inom EU vill få igång produktionen av litiumjonbatterier i Europa. Mindre än en procent av världens samlade produktion tillverkas i dagsläget i europeiska länder. Men flera nya fabriker är på gång.

Svenska Yle berättar nu att tyska kemikoncernen BASF planerar att etablera en fabrik i Harjavalta. Stadsstyrelsen har under måndagen ett extrainsatt möte där frågan om att överlåta en tomt ska upp till beslut.

Läs mer: Klartecken för Northvolt: Nu kan fabriken byggas

Ett intentionsavtal ska kunna vara i kraft i början av november, rapporterar public service-bolaget men betonar att BASF ännu inte har bestämt sig utan också överväger andra platser i Europa. Slutgiltigt beslut väntas i till hösten. Harjavalta ligger cirka elva mil norr om Åbo.

Det som ska tillverkas är inte kompletta battericeller utan katodmaterial. BASF inledde i fjol exklusiva förhandlingar med den ryska gruvjätten Norilsk Nickel kring produktionssamarbete.

Läs mer: Elbilsjätten planerar batterifabrik i Europa

Norilsk Nickel är en av världens största producenter av bland annat nickel och koppar och har redan en anläggning för separering av ädelmetaller från andra metaller i Harjavalta. Norilsk Nickel producerar även kobolt, också det en viktig ingrediens i litiumjonbatterier.

BASF är i dag en av de stora leverantörerna av katalysatorer, bland annat till bilar med förbränningsmotor. Företaget förser redan USA och Asien med katodmaterial genom en anläggning i Ohio. De vill nu möta den ökande efterfrågan på batterier till elbilar genom en anläggning även Europa.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt