TV: Kolla in den elkonverterade rariteten

2018-02-02 13:43  
Michael Richardson med sin bil. Foto: Johan Kristensson

En väderskyddad elcykel med solpaneler och en elkonverterad raritet från 1959. Nordic EV Summit är mer än bara tunga föredrag.

Den nu pågående norska elbilskonferensen är som namnet antyder främst inriktad på berättelser från och samtal med branschföreträdare. Men den lilla utställningsytan på Radisson Blu i Oslo gav förstås även den prylintresserade sitt lystmäte.

Den största attraktionen utgjordes förmodligen av Helsingforsbaserade E-Drive Retros två gamla rariteter som konverterats till eldrift: en MGA från MG och en GT6 från Triumph. Priset för MG:n är omkring 1,5 miljoner kronor. Eftersom en av vd Michael Richardsons designregler är att behålla originalvikten på fordonet är räckvidden bara omkring 10-15 mil, men accelerationen 0-100 kilometer per timme har sänkts från tio till sju sekunder tack vare elmotorns omedelbara vridmoment.

Morten Rynning på norska City Q har ägnat de senaste två och ett halvt åren åt att utveckla en elcykel med väderskydd och solpaneler. Den beräknas kosta 60 000 kronor och är främst tänkt att användas som en mobilitetstjänst i städer. Avtal har redan skrivits med biluthyraren Avis.

 

Rättad text: I en tidigare version fick elcykelns pris en nolla för lite.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt