Tusentals fordon kan få körförbud

2018-05-21 08:16  
Foto: Gunnar Lundmark / Svd / SCANPIX / TT

Tiotusentals fordon riskerar att få körförbud efter regeländring – trots att de rullar som de ska.

Orsaken är de nya besiktningsreglerna som nu börjar gälla. För bara tio dagar sedan var det fortfarande över 160.000 fordon som inte besiktigats.

– Det finns risk för att det finns ett flertal fordon som får körförbud, säger Stefan Triumf, kommunikatör vid Transportstyrelsen.

Regeländringen innebär nya besiktningsperioder för många personbilar, men även helt nya regler om besiktning för till exempel A-traktorer. Kraven rör landets omkring 14.000 A-traktorer och de nya kraven införs för att öka trafiksäkerheten, eftersom många A-traktorer i dag är i dåligt skick.

Läs mer: Godkänd och underkänd samma dag på besiktning

De nya reglerna har också inneburit högt tryck på landets bilbesiktningsföretag, men Stefan Triumf bedömer att det har funnits tider och att de som velat besiktiga bilen har kunnat göra det.

– Vi har haft löpande kontakt, och de ska ha klarat av trycket.

För dig som äger en personbil innebär ändringen att du inte längre behöver hålla reda på registreringsnumrets sista siffra för att veta när bilen ska besiktigas. I stället är det tiden sedan den senaste besiktningen som är avgörande.

Läs mer: ”Låt inte de smutsiga bilarna slippa undan”

Får du körförbud på bilen innebär det att man bara får köra från parkeringen till en bilbesiktning, utan omvägar.

Mer om: Bilar Traktor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt